Νέο μαθηματικό θεώρημα: “τρία=πέντε”!!!

Posted: June 3, 2008 in Κoινωνία
Tags: , , , , ,

Κάποτε, υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1992 είχε μιλήσει για το αμίμητο “μηδέν+μηδέν=δεκατέσσερα”, αναφερόμενος σε αυξήσεις προς κάποια κοινωνική ομάδα πολιτών.

Δεκαέξι χρόνια αργότερα, αυτό καταρίπτεται. Καταρίπτεται από μία ασύληπτη εμπορική και λογιστική λογική που αντικατοπτρίζεται σε μία ετσιθελική εμπορική πολιτική. Διαβάστε παρακαλώ:

Τρία=Πέντε

Στο ρόλο του σύγχρονου Αρχιμήδη η ναυτιλιακή εταιρία Hellenic Sea Ways (HSW) και το θεώρημα επιβεβαιώνουν οι ναύλοι με τα ταχύπλοα Highspeed της εταιρείας προς Ίο και Σαντορίνη. Ενδεχομένως δε το θεώρημα να επιβεβαιώνεται και από άλλους ναύλους αλλά προς το παρόν εγώ εξετάζω το δρομολόγιο αυτό. Δείτε λοιπόν πως έχουν τα πράγματα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες και την περίοδο γιορτών (Πάσχα) το δρομολόγιο εκτελείται (πέρυσι το καλοκαίρικαι φέτος το Πάσχα) από το σκάφος Highspeed 5. Το HS5 λοιπόν χρειάζεται τρεις ώρες για να φτάσει Ίο ενώ ο ναύλος στη business class ανέρχεται σε 71 περίπου ευρώ το άτομο one way και χωρίς όχημα. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χρειάστηκε να πάω στην Ίο για δουλειά. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως περίοδος μη αιχμής. Λογικά λοιπόν η εταιρεία έχει συμπτίξει δρομολόγια αφού κάποιοι προορισμοί δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Έτσι λοιπόν το δρομολόγιο Ίος-Σαντορίνη έχει πιο πριν στάση στην Πάρο. Παράλληλα δε πραγματοποιείται με το σκάφος Highspeed 3 το οποίο είναι πιο αργό από το HS5. Αποτέλεσμα; Το δρομολόγιο αντί για τρεις ώρες να διαρκεί πέντε!!!

Και ερχόμαστε τώρα στο μαθηματικό θεώρημα που σας έλεγα. Η HSW θεωρεί οτι όσο κοστίζουν οι τρεις ώρες με το HS5 πρέπει να κοστίζουν και οι πέντε ώρες με τη μία επιπλέον στάση με το HS3!!! 71 ευρώ και στη μία και στην άλλη περίπτωση για την ίδια θέση στο σκάφος. Τρία=Πέντε δηλαδή με λίγα λόγια και χωρίς δυστυχώς να μπορεί να κάνει κανείς κάτι. Βλέπετε, ταχύπλοα στη γραμμή Ίου-Σαντορίνης έχει μόνο η εν’ λόγω εταιρεία..

Θα πει κανείς, “με το να τα λες θα αλλάξει κάτι; Θα αλλάξουν τιμές;”. Απαντώ ευθέως πως όχι. Δυστυχώς το τρία=πέντε θα παραμείνει. Και όχι μόνο θα παραμείνει αλλά αν χρειαστεί θα γίνει και τρία=έξι. Αλλά ορισμένες φορές σε βάζουν απ’ τα ρούχα σου με τη λογική τους…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s