Πείραμα ναι, αλλά γιατί θα έπρεπε να ξέρω πόσο κοστίζει;

Posted: September 13, 2008 in Τεχνoλογία
Tags: , , , , , ,

Τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί ένας “θόρυβος” σχετικά με το πειραμα της γέννησης του Σύμπαντος που πραγματοποιήθηκε κάπου στα Γαλλοελβετικά σύνορα. Προφανώς όλοι έχετε ακούσει τεχνικές λεπτομέρειες (τι, που, πως), οπότε δεν θα σταθώ σε αυτές. Αν ωστόσο κάποιος θέλει λεπτομέρειες, νάτες.

Δεν μπορώ να έχω άποψη για το ΑΝ αυτό το πείραμα μπορεί να φέρει οφέλη στις επιστήμες (ιατρική κλπ) αλλά ούτε ΑΝ μπορεί να αποβεί μοιραίο ακόμα και για την ύπαρξη του σύμπαντός μας. Αυτοί που τις εκφράζουν τις απόψεις αυτές, ας φροντίζουν να τις τεκμηριώνουν με στοιχεία, έρευνες και οτι άλλο απαιτείται. Δεν θα μπω καν στον κόπο να ασχοληθώ με τις αστειότητες περί αγωγών από “ομάδα σκεπτικιστών” για τη μη διεξαγωγή του πειράματος, επειδή -και καλά- το πείραμα αυτό παραβιάζει το δικαίωμα στην ανθρώπινη ζωή.

Αυτό στο οποίο θα σταθώ γιατί το θεωρώ πρόκληση είναι το κόστος του εγχειρήματος, σε συνδυασμό μάλιστα με το αμφίβολο της έκβασης του. ΔΥΟ ΔΙΣ ΕΥΡΩ για να -ελπίζουμε οτι θα- δούμε τι ακριβώς έγινε και γεννήθηκε το σύμπαν, θεωρώ οτι είναι ένα νούμερο-πρόκληση για να έχει ανακοινωθεί in public έτσι απλά. Την ώρα που τόσοι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε στην Αφρική, που τόσοι άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ακόμα και στην Ευρώπη, ανακοινώνεται οτι ένα επιστημονικό πείραμα θα κοστίσει ΔΥΟ ΔΙΣ ΕΥΡΩ!!!

Το πρόβλημά μου δεν είναι στο γιατί έγινε αυτό το πείραμα ή στο γιατί κόστισε δύο δις ευρώ (αν κόστισε τόσο και όχι περισσότερα). Καλά κάνουν -οσοι εμπλέκονται- και πραγματοποιούν αυτό το πείραμα, διότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε πολλούς τομείς. Το πρόβλημά μου είναι οτι δεν θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί τα χρήματα που απαιτούνται. Ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει από πειράματα, πρωτόνια, γεννήσεις κλπ. Ο περισσότερος κόσμος -σε όλον τον πλανήτη- ξέρει οτι απλά υποφέρει οικονομικά. Το να βγαίνεις λοιπόν έτσι απλά και να του λες “το παιχνιδάκι αυτό κόστισε δύο δις ευρώ”, θεωρώ οτι είναι σαν να γελάς με τον πόνο του.

Advertisements
Comments
 1. niki says:

  αυτό είναι το τίμημα της διαφάνειας!
  τα χρήματα αυτά τα έχουμε δώσει οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι πολίτες και το σωστό είναι να ξέρουμε πού πάνε.

  “συνδυασμός” το -δυ με υ, από το δύο!

 2. nefstathiadis says:

  Αυτή η διαφάνεια θα μας φάει νομίζω…
  κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος

 3. Σπύρος Α. says:

  Εφόσον έκανες καλά κι αναφέρθηκες σε τεκμηριωμένες απόψεις. Να πω ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απ’ το πείραμα. Οι εκθέσεις ασφαλείας έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά φυσικής και βρίσκονται στη διάθεση όλων στο http://www.arxiv.org

  Αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι ότι όλοι αντιδρούν όταν ακούνε ότι η κατασκευή του LHC κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ όταν πολύ παραπάνω χρήματα δαπανώνται για εξοπλιστικά προγράμματα κανείς (απ’ αυτούς που φωνάζουν τώρα) δε λέει τίποτα.

  2 Σχόλια

  1) Το LHC δε σκοπεύει ούτε μπορεί να αναδημιουργήσει το Big Bang. Άλλωστε το ζήτημα του πώς γεννήθηκε το σύμπαν στο σύνολο του δεν είναι επιστημονικό αρά καθαρά φιλοσοφικό (στη φυσική δεν έχει νόημα η γέννηση του σύμπαντος ούτε η “αρχή του χρόνου” t=0). Το Big Bang απλώς περιγράφει την εξέλιξη της τοπικής περιοχής του σύμπαντος. Επιπλέον τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα των πειραμάτων στον LHC δεν είναι κοσμολογικά (τουλάχιστον όχι άμεσα) αλλά έχουν σχέση με την επιβεβαίωση του Καθιερωμένου Προτύπου και την αναζήτηση νέας φυσικής πέραν αυτού.

  2) Ακόμα κι αν δεν ανακαλυφθεί τίποτα απ’ τα σωμάτια που ψάχνουν (Χιγκς, υπερσυμμετρία κτλ) και πάλι η φυσική θα έχει κάνει τεράστια πρόοδο. Κι αυτό γιατί αν δεν βρούμε τίποτα θα καταλάβουμε ότι οι θεωρίες που προέβλεπαν ότι θα βλέπαμε κάτι σ’ αυτές τις ενέργειες είναι λανθασμένες. Να θυμίσω άλλωστε ότι από μια φαινόμενη αποτυχία, το πείραμα Michelson-Morley οδήγησε σε μια απ’ τις μεγαλύτερες επιστημονικές επαναστάσεις στη φυσική: την ειδική θεωρία της σχετικότητας.

  Μακάρι τα λεφτά που ξοδεύονταν για την έρευνα (σε όλους τους τομείς) να ήταν τόσα κι ακόμα περισσότερα.

 4. nefstathiadis says:

  Έχεις απόλυτο δίκαιο. Και για να είμαι ειλικρινής εγώ προσωπικα δεν έχω γκρινιάξει για τα εξοπλιστικά κόστη γιατί η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι αρκετά νέα και δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ. Απλά έπιασα το LHC ως θέμα της επικαιρότητας.
  Και βέβαια ΕΙΝΑΙ σκανδαλώδεις οι δαπάνες που γίνονται για εξοπλιστικά προγράμματα, για “εξυπνες” βόμβες, για σούπερ ντούπερ αόρατα αεροπλάνα, για μεξικανούς μισθοφόρους που με όπλο εκβιασμού την απέλαση τους στέλνουν στο Αφγανιστάν κλπ κπ κλπ. Τεράστια ιστορία και κουβέντα….
  τέλος πάντων, να συνοψίσω λέγοντας πως προσωπικά θεωρώ εξοφρενική δαπάνη και τη μεν (LHC) και τη δε (εξοπλιστικά).

 5. θεωρία της ασχετικότητας says:

  Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της ιδιοκτησίας σκύλων>1800 κυβικά σε περιοχές της πρωτεύουσας που σπανίζουν οι θέσεις πάρκινγκ (ίσως με το δημαρχείο του παπγεωργόπουλου να ποσυμφορηστει λιγάκι η κατάστση). Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι άξιο παρατήρησης είνι η τάση μας να έχουμε άποψη για τόσο μεγάλα ζητήματα όπως την γέννησις του χωροχρόνου (κι του χρονοχώρου τούμπαλιν συνάμα – κλείνει η παρένθεση> ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ!!! Οταν βεβαίως η εγκεφαλική μας λειτουργία είναι σε πλήρη σύνδεση με τη ροή της ΜΜΕπικαιρότητας, τότε νιώθουμε τη ζώωδη στροφορμή να σχολιάσουμε και να εκφέρουμε άποψη επί παντός επιστητού, γρατζουνώντας στις διαδικτυκές υπερχορδές τρελά φάλτσα. Κάπου εκεί ο Θεός παίζει ζάρια σε “άντε ρε” μείζονα.
  Κλείνω με την εξής παρατήρηση του μέγα Κουρτ Σβίτττερς: when i am talking about the weather, i know what i am talking bout.

  [μερικά γράμματα α δεν έχουν μπει…γεγονός που μπορεί με την κατ΄λληλη γραφολογική υποστήριξη να οδηγήσει στην ανκάλυψη του προλαλησαντος συγγρφέοντος]

 6. nefstathiadis says:

  καταντάς γραφικός. Αν έχεις κάτι να πεις επί του θέματος, πές το. Αλλοιώς άϊντε στο καλό.

  Μακάρι να τολμούσες να υπογράψεις και τις μαλακίες που γράφεις ώστε να ξέρει ο κόσμος ποιός είναι αυτός ο τρόμπας που τις γράφει. Αλλά απ’ οτι βλέπω έχω ως επισκέπτη έναν cyber hooligan που δεν τολμάει ούτε το ονοματάκι του να μας φανερώσει κι φυσικά υπογάφει με ανύπαρκτα email.

 7. nefstathiadis says:

  Όπως σου υποσχέθηκα, το πόστ σου το έσβησα αφού εξακολουθείς να συμπεριφέρεσαι με τρόπο που δεν γίνεται αποδεκτός. Θα σου επίσης πρότεινα να πας να “ξεχαρμανιάσεις”. Ίσως σε βοηθήσει και ηρεμήσεις λιγάκι…

 8. Spyros says:

  Κι εφόσον συμφωνούμε, παραθέτω και το εξής στοιχείο
  http://www.globalissues.org/article/75/world-military-spending

  Το LHC κόστισε όσο κοστίζει 1.5 βομβαρδιστικό stealth!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s