Πάνω απ’ όλα ο πελάτης

Posted: September 20, 2008 in Περί γαστρονομίας
Tags: , , , , ,

Την Τρίτη που μας πέρασε πήγαμε για late dinner με τη γυναίκα μου στη Σπονδή. Αγαπημένο μέρος στο οποίο πάντα περνάμε εξαιρετικά, κάτι και η γιορτή της Σοφίας και έτσι δεν δυσκολευτήκαμε να το επιλέξουμε και αυτή τη φορά. Περάσαμε εξαιρετικά, το φαγητό ήταν πραγματικά σε πολύ υψηλό επίπεδο (όπως πάντα άλλωστε), και η βραδυά κύλησε υπέροχα.

Αυτό το οποίο με εντυπωσίασε πάντως ήταν η πρόταση για κρασί. Χαζεύοντας την κάρτα -και με βάση τι είχαμε επιλέξει για φαγητό-, σταμάτησα στον Γερμανικό αμπελώνα και ζήτησα ένα από τα Riesling που υπήρχαν και συγκεκριμένα του Robert Weill. Ωστόσο η αντιπρόταση του Κώστα Ξυνογαλά (πρώην somelier στο Vardis μεταξύ άλλων) την οποία εκτίμησα δεόντως ως κίνηση (αλλά και ως πρόταση) με άφησε άφωνο: “Προτιμήστε το Riesling του Craggy Range από τη Νέα Ζηλανδία, είναι πραγματικά εξαιρετικό”. Η πλάκα είναι οτι το συγκεκριμένο Riesling που μου πρότεινε το ξέρω πολύ καλά αφού το αγοράζω εδώ και καιρό από τον Ανθίδη και διατηρώ πάντα κάποιες φιάλες στην κάβα. Ωστόσο  για τη Σπονδή αποτελούσε νέα παραλαβή και δεν το είχα προσέξει αφού δεν πρόλαβα να φτάσω στη λίστα του “Νέου Κόσμου”.

Για να μην τα πολυλογώ, η πρόταση της Σπονδής κόστιζε το 1/3 των χρημάτων της δικής μου επιλογής. Η κίνηση αυτή (το να σου προτείνουν κάτι τόσο φθηνότερο αλλά εξ’ ίσου κοντά σε αυτό που θες και ίσως και καλύτερο) είναι κάτι που στο εξωτερικό συνηθίζεται μεν αρκετά (έως πολύ) αλλά στην Ελλάδα σπανίζει. Ιδίως στα κρασιά όπου και το περιθόριο κέρδους είναι τεράστιο. Μπορεί μεν να σου αντιπροτείνουν κάτι λιγάκι φθηνότερο αλλά τόσο πια πιο φθηνό ΠΟΤΕ.

Μπράβο λοιπόν στον Κώστα Ξυνογαλά τόσο για την πρόταση αυτή καθ’ αυτή (ο Νέος Κόσμος δεν βγάζει απλά καλά λευκά, βγάζει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ λευκά. Δοκιμάστε τα Sauvignon του Cloudy Bay ή τα Chardonnay του Neudorf), όσο κυρίως για το οτι προτίμησε να ικανοποιήσει τον πελάτη παρά να κοιτάξει το βραχυπρόθεσμο κέρδος του μαγαζιού.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s