Τι θα γίνει πια με αυτές τις αφίσες;

Posted: September 25, 2008 in Γεvικά, Κoινωνία
Tags: , , ,

Όπου και να γυρίσει να κοιτάξει κανείς, οι δρόμοι είναι γεμάτοι αφίσες. Κολώνες του τρόλλεϊ, κολώνες της δεη, φανάρια, κουτιά του οτε και της δεη, παντού γεμάτα αφίσες, λάβαρα και καρτολίνες που απλά καταστρέφουν το περιβάλλον χωρίς να μπορούν να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο επικοινωνιακά. Από προεκλογικές -και όχι μόνο- καρτολίνες κομμάτων (έχω βαρεθεί να βλέπω τον Ανδρέα αναρτημένο στις κολώνες), εκδηλώσεις συμπαράστασης αναρχικών σε φυλακισμένους/καταδικασμένους, μέχρι αναγγελίες για απεργίες και προαναγγελίες  συναυλιών σε διάφορα γήπεδα/χώρους ακόμα και για καλλιτέχνες του επιπέδου της Ούτε Λέμπερ.

Και βέβαια το “γλυκό” συμπληρώνεται από δεκάδες αυτοκόλητα συνδέσμων οπαδών, κλειδαράδων, ροζ αγγελιών και λοιπών άλλων συμπαθών και μη επαγγελμάτων και λειτουργημάτων τα οποία καλύπτουν κάθε σπιθαμή στις κολώνες που τυχόν άφησαν ακάλυπτες οι αφίσες. Και βέβαια όταν πρόκειται για ταμπέλες με σήματα, καλύπτουν και τις ταμπέλες. Ώστε ο οδηγός να μην ξεχωρίζει εύκολα αν πρόκειται για σήμα απαγόρευσης διέλευσης ή για κάτι άλλο.

Και -όπως φαίνεται από τη δεύτερη φωτογραφία- οι αφισοκολητές διαθέτουν και αναριχητικές ικανότητες ή σκάλα αφού μιλάμε για δεσίματα σε ύψη άνω των 2.5 μέτρων. Από αυτά που για να τα δεις από κοντά, στραβολεμιάζεις ένα πράγμα.

Απ’ όσο ξέρω, η υπαίθρια διαφήμιση επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένους χώρους και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όχι απλά απαγορεύεται η λογική της αφίσας στις κολώνες αλλά αν σε πιάσουν επιτόπου, προβλέπεται αυτόφορο. Παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται να κάνει κανείς κάτι. Η πολιτεία και τα όργανα της τάξης δεν φαίνεται να ασχολούνται με το θέμα και δεν έχω καταλάβει να εφαρμόζουν με συνέπεια το νόμο. Οι -κατά περίπτωση- εμπλεκόμενοι δήμοι ούτε αυτοί δείχνουν να ενδιαφέρονται, αφού ουδέποτε βλέπω με συνέπεια δημοτικά συνεργεία να ξηλώνουν την κακογουστιά. Συνήθως όταν έρχονται εκλογές ή καμιά εθνική επέτειος. Και πάλι όμως όχι φανατικά.

Οπότε τελικά τι μένει; Το μόνο που μένουν είναι το χαρτομάνι, η κακογουστιά, η βρώμα και οτιδήποτε άλλο συναφές μπορεί να σκεφτεί κανείς. Όπου και να γυρίσει το ανθρώπινο μάτι στην Αθήνα, όλο και κάποια αφίσα θα δει κρεμασμένη. Και θα συνεχίσει να τη βλέπει -φοβάμαι- για πολύ καιρό ακόμα. Μένει επίσης και η γκρίνια η δικιά μου -και όχι μόνο- που απλά θέλω να βλέπω την Αθήνα καθαρή και δεν μπορώ….

Advertisements
Comments
 1. Αυριανιστής says:

  Όπως και πολλά άλλα προβλήματα της καθημερινότητας, έτσι κι αυτό το πρόβλημα ξεκινάει από την μεγάλη πληγή της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας: την ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ και τη συνειδητή έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης.

 2. nefstathiadis says:

  Σήμερα το πρωί κατέβηκα στην Αθήνα για βόλτα και φωτογράφιση στον Κεραμεικό. Η εικονιζόμενη φωτογραφία αποτυπώνει πιστεύω το πόσο πολύ νοιάζεται ο δήμος Αθηναίων στο να προβάλει σωστά και με αξιοπρέπεια ένα από τα πράγματα για τα οποία έρχονται στην Αθήνα τουρίστες. Τα αρχαία.

  Η εικονιζόμενη πινακίδα είναι έξω από το σταθμό ΗΣΑΠ στο Θησείο.

  https://nasose.wordpress.com/files/2008/09/img_0058.jpg

 3. sotomi says:

  Επιτέλους κάποιος μιλάει για το θέμα των αφισών και των αυτοκόλλητων. Συμφωνώ κι εγώ ότι φταίει η ατιμωρησία και η αδιαφορία. Να κάνουμε ένα φωτογραφικό κάλεσμα στο flickr να μαζέψουμε όσο γίνεται περισσότερες περιπτώσεις και να τις στείλουμε μετά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, Δήμους κτλ;

 4. nefstathiadis says:

  φίλε sotomi μαζί σου

  θέλω να φτιάξω κάποιου είδους γκαλερί με τέτοια κιτς/κακόγουστα/αντιαισθητικά/παράνομα εκτρώματα. Κατ’ αρχάς για την προσωπική ικανοποίηση του “κοίτα να δεις πόσο κακόγουστος και γελοίος μπορεί να γίνει κάποιος”.

  Από την άλλη δεν ελπίζω σε αφύπνιση των αρχών.Δημοτικών ή/και κρατικών. Γιατί αν ήθελαν ή τους ενδιέφερε να το σταματήσουν, θα το κυνηγούσαν κάπως πιο…συστηματικά. Εδώ ρε συ υπάρχουν πινακίδες που υποτείθεται πως αφορούν τουρίστες και έχουν το μαύρο τους το χάλι από τα αυτοκόλητα (δες παραπάνω λινκ από Θησείο) και κανείς δεν τις καθαρίζει. Αν πας κάτω από τις γέφυρες τις Τζιτζιφιές, το μόνο που βλέπεις είναι “Τσίρκο Μεντράνο”. Και να πει κανεις οτι δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χώροι για ΝΟΜΙΚΗ και αισθητικά πιο αποδεκτή υπαίθρια διαφήμιση; Υπάρχουν και μάλιστα είναι και πολλοί….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s