Νερό: προσέχουμε για να έχουμε. Ή μήπως κάποιοι αδιαφορούν;

Posted: September 26, 2008 in Δημόσιo, Κoινωνία
Tags: , , , , ,

“Νερο: Προσεχουμε για να εχουμε”

Έτσι έλεγε πριν μερικά χρόνια η σχετική διαφήμιση της ΕΥΔΑΠ με σκοπό να αφυπνίσει τους πολίτες ώστε να περιορίσουν την αλόγιστη χρήση του (νερού) γιατί τα αποθέματά μας είχαν πέσει πολύ χαμηλά. Το ίδιο σύνθημα έχουμε -ή οφείλουμε να έχουμε- όλοι κατά νου ακόμα και σήμερα. Γιατί ναι μεν τα αποθέματα στους ταμιευτήρες μπορεί να έχουν αυξηθεί, αλλά και πάλι η κατάσταση δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. ΟΚ, δεν λέμε να μοιράζουμε νερό με το δελτίο ή να αλλάξουμε τα φυτά μας με κάκτους ώστε να μην θέλουν νερό. Απλά να προσέχουμε.

Τα παραπάνω σχόλια και σκέψεις, φαίνεται όμως οτι δεν βρίσκουν εφαρμογή στο Δήμο Παπάγου. Φαίνεται οτι μάλλον δεν τους προβληματίζουν. Τους αφήνουν ίσως αδιάφορους. Γιατί; Γιατί τα αυτόματα ποτιστικά του γκαζόν του Δήμου λειτουργούν ακόμα και αυτές τις μέρες που σε όλη την Αθήνα βρέχει!!! Εχθές το βράδυ γυρίζοντας σπίτι γύρω στα μεσάνυχτα, πέτυχα τα ποτιστικά δίπλα στο άγαλμα του Παπάγου να δουλεύουν ποτίζοντας το γκαζόν. Ένα γκαζόν που παράλληλα ποτίζονταν από το ψιλόβροχο που έπεφτε εκείνη την ώρα και που σίγουρα είχε ποτιστεί και από τη δυνατή βροχή που είχε πέσει γύρω στις 10-10.30.

Υποθέτω οτι ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου τα ρύθμισε (τα ποτιστικά) την  άνοιξη, προκειμένου να ποτίζουν γκαζόν και παρτέρια και μετά τα άφησε στην τύχη τους μέχρι -πχ- το τέλος Σεπτέμβρη οπότε και ίσως θυμηθεί να πάει να τα κλείσει. Δεν είναι δυνατόν στην Αθήνα να βρέχει από το προηγούμενο Σάββατο και ο Δήμος Παπάγου να λειτουργεί ακόμα τα ποτιστικά. Και μάλιστα ο Δήμος Παπάγου έχει αρκετά μεγάλα κομμάτια γης που χρειάζονται πότισμα και υποθέτω οτι αφού τα ποτιστικά δουλεύουν στο άγαλμα, θα δουλεύουν και στη νησίδα στην Κύπρου, και στο πάρκο του Verde και παντού.

Τεράστια σπατάλη για ένα αγαθό που -όπως και να το κάνουμε- δεν μας περισεύει. Λίγη προσοχή παραπάνω δεν θα έβλαπτε αγαπητέ δήμαρχε. Το “προσέχουμε για να έχουμε” δεν ισχύει μόνο για τους πολίτες. Ισχύει ΚΑΙ για τις δημοτικές και άλλες αρχές. Προτίστως -θα έλεγα- για αυτές, αφού οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα στους πολίτες.

[δυστυχώς δεν είχα μαζί τη μικρούλα ψηφιακή μηχανή προκειμένου να έχω και εικόνα από το εν’ λειτουργία ποτιστικό. Ωστόσο υπάρχει μάρτυρας η οποία μπορεί να πιστοποιήσει την αλήθεια των όσων λέω]
Advertisements
Comments
 1. Αυριανιστής says:

  Δες και το σχόλιό μου σχετικά με τη δημοτική αστυνομία. Δυστυχώς, ο Έλληνας δεν έχει μάθει να δουλεύει εκτός γραφείου, και ειδικά μάλιστα στο δημόσιο και τους δήμους κάτι τέτοιο θεωρείται …παρακατιανό και …υποτιμητικό. Με αποτέλεσμα, όταν κάποιος υπάλληλος προσληφθεί σε τέτοια θέση, να αρχίζει from day one την πίεση προς το δήμαρχο για να τον μεταθέσει “σε γραφείο”. Οι πιέσεις γενικεύονται και σύντομα ο δήμαρχος, που στο τέλος της τετραετίας θα χρειάζεται τζάμπα αφισοκολλητές, χειροκροτητές και (πολύ περισσότερο) ψηφοφόρους μαζί με τις οικογένειές τους, ενδίδει αφήνοντας τις υπηρεσίες αυτές (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο κ.λπ) με το bare minimum προσωπικού που χρειάζονται. Και μετά ο “κερατάς φορολογούμενος δημότης” αναρωτιέται γιατί οι δρόμοι δεν αστυνομεύονται για την παράνομη στάθμευση, γιατί το πράσινο ξεραίνεται (ή αντίθετα ποτίζεται και όταν βρέχει), γιατί ο φωτισμός τη νύχτα είναι πενιχρός σε βαθμό ανασφάλειας κ.λπ. κ.λπ.

  Μήπως θα έπρεπε να απαλλαγούμε μια για πάντα από τα καρκινώματα που λέγονται (Δημόσιοι) Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και οι αρμοδιότητές τους να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως;

 2. Αυριανιστής says:

  Πάμε κι ένα στοίχημα ότι του χρόνου, με πρόσχημα την “οικονομία στο νερό”, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας πρασίνου θα ζητήσουν να μπουν και …σένσορες βροχής σε κάθε σύστημα ποτίσματος επειδή θα βαριούνται να πηγαίνουν να ανοιγοκλείνουν βάνες και διακόπτες; Και πάμε κι ένα ακόμα πιο μεγάλο στοίχημα ότι η δημοτική αρχή θα ικανοποιήσει την απαίτησή τους; Και πάμε κι ένα πολύ-πολύ μεγαλύτερο στοίχημα ότι αυτοί οι σένσορες θα ανοίξουν πεδίο δόξης λαμπρόν στους μιζαδόρους “υπηρεσιακούς παράγοντες” που θα αναλάβουν να προκηρύξουν το σχετικό διαγωνισμό για την προμήθειά τους;

 3. nefstathiadis says:

  Διαγωνισμό ε; Ενοείς αυτό που συνήθως καταλήγει στην τσέπη του κολητού του δημάρχου ε;

  Οι σένσορες βροχής δεν είναι κακή ιδέα. Και δεν με νοιάζει τόσο οτι θα ξεκουράζουν τους βαριεστημένους υπαλλήλους του δήμου ή που θα τους πληρώνουμε λες και είναι χρυσοί. Με νοιάζει οτι αν τους βάλουν σωστά, μπορεί το όλο σύστημα να αποδώσει. Αρκεί να μην επιλέξουν τα κινέζικα γιατί θα χαλάσουν στη ‘βδομάδα. Υποψιάζομαι πάντως οτι δεν τα γλυτώνουμε γιατί θα είναι μακράν τα φθηνότερα.

  Γιατί άραγε δεν έχουν βάλει ήδη σένσορες βροχής;

 4. Αυριανιστής says:

  Εγώ πάλι δεν συμφωνώ ότι, επειδή κάποιοι υπάλληλοι βαριούνται και ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ή ΑΜΕΛΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ να κάνουν τη ΔΟΥΛΕΙΑ τους, πρέπει ο “κερατάς φορολογούμενος δημότης” να πληρώνει έξτρα εξοπλισμό. Στο κάτω-κάτω, γιατί να πληρώνουμε όλο το κηφηναριό αν είναι να πληρώνουμε ούτως ή άλλως τους έξτρα αυτοματισμούς;

 5. nefstathiadis says:

  Και τι μπορείς να κάνεις αφού ο άλλος βαριέται να δουλέψει; Δεν μπορείς να τον απολύσεις. Οπότε τον λούζεσαι…

  Όσο για τους αυτοματισμούς στο πότισμα και την αποταμίευση νερού, καλώς να έρθουν. Σε ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται συμβιβασμοί

 6. Αυριανιστής says:

  Άλλο το να είναι ευπρόσδεκτοι και να εισάγονται οι αυτοματισμοί (και η νέες τεχνολογίες γενικά) για να πετύχουν ευρύτερη εξοικονόμηση πόρων, κι άλλο το να εισάγονται για να αυξήσουν τη ΛΟΥΦΑ ορισμένων στους δήμους.

 7. nefstathiadis says:

  Σωστό αυτό που λες αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να τους απορίψω επειδή μαζί με τους αυτοματισμούς θα έχω και 10-20-30 λουφαδόρους δημοτικούς υπαλλήλους. Πολύ δυσάρεστο μεν το φαινόμενο αλλά προτιμώ να τους έχω να λουφάρουν αλλά παράλληλα να ξέρω οτι έχω και νερό…
  Γιατί δεν βλέπω τι θα μπορούσα να κάνω όταν θα ανακοινώνονταν οι αυτοματισμοί αυτοί. Να πάω στο δημαρχείο να γιουχάρω; Κρατώ τα θετικά των αυτοματισμών και κατακρίνω όσο μπορώ τη λούφα.

 8. Αυριανιστής says:

  Με τον τρόπο αυτό όμως, εκτός από το να έχουμε νερό (ή ο,τιδήποτε άλλο), έχουμε και γιγάντωση της ΣΠΑΤΑΛΗΣ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τη θέλουμε; Ή έστω κι άθελά μας, την ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ; Τότε ας μη διαμαρτυρόμαστε για τα φορομπηχτικά μέτρα του κάθε Αλογοσκούφη ή του κάθε Χριστοδουλάκη.

  Για μένα η απάντηση είναι ξεκάθαρη. ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ και ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ που να οδηγεί στην αποθράσυνση της κρατικοδίαιτης τεμπελιάς σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών!

 9. nefstathiadis says:

  OK, καμία ανοχή στις σπατάλες. Προτάσεις ως προς το τι να κάνουμε;

 10. Αυριανιστής says:

  Να αναγκάσουν οι δήμαρχοι όλους τους αργόμισθους που συντηρούν, να βγουν επιτέλους έξω και να ασχοληθούν με τη δουλειά για την οποία προσλήφθηκαν!

 11. nefstathiadis says:

  Τώρα…σώθηκες!

 12. Σ.Κ. says:

  Να’ταν μόνο το ποτιστικό! Χθες έβλεπα ένας τηλεπαιχνίδι στο Mega και η ερώτηση ήταν ποιος είναι ο πιο σπάταλος λαός σε νερό μετά τις ΗΠΑ.

  Οι απαντήσεις ήταν Ελλάδα και Ιταλία. 50/50 τι επιλέγετε;

 13. nefstathiadis says:

  Προφανώς και όχι την Ιταλία 🙂

 14. niki says:

  η ανάπτυξη της τεχνολογίας (υπολογιστές, αυτοματισμοί, μηχανοργάνωση κτλ κτλ) συνέτεινε κι αυτή σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ανεργίας.
  αυτό δεν είναι τωρινό, χρονολογείται από τον δέκατο ένατο αιώνα και γίνεται σιγά σιγά και σε διαφορετικούς τομείς εργασίας κάθε φορά.
  φυσικά ουδείς εχέφρων απορρίπτει την τεχνολογική πρόοδο προς όφελος της μείωσης της ανεργίας, αλλά κι αν το κάνει, δεν θάχει νόημα διότι η τεχνολογία αναπτύσσεται ερήμην των εργαζομένων.
  το θέμα είναι να δει κανείς αυτήν την πρόοδο θετικά και να την αφομοιώσει στους χώρους εργασίας, δημιουργώντας νέες και έξυπνες θέσεις που όμως απαιτούν αυτό που λέμε know how, τεχνογνωσία δηλαδή.
  η τεχνογνωσία ωστόσο δεν αποκτάται εν μια νυκτί, συνήθως παίρνει μια γενιά για να έχεις τους νέους που κατέχουν τα νέα δεδομένα και εντωμεταξύ οι επόμενοι μαθαίνουν τα ακόμα πιο νέα, διότι και τα προηγούμενα νέα, έγιναν φυσικά παλαιά και ξεπερασμένα.
  έτσι γίνεται στην τεχνολογία ειδικώς τις τελευταίες δεκαετίες.
  τα ανωτέρω απαιτούν λοιπόν κοινωνία και φορείς και θεσμούς και ανθρώπους όχι εν υπνώσει αλλά σε απόλυτη εγρήγορση.
  ο δήμος παπάγου φοβάμαι πως δεν ανήκει στους γρηγορούντες, αλλά και κανένας δήμος, για να μη γινόμαστε άδικοι.
  όλη η δημόσια διοίκηση, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο “τρέχει” με το πανάρχαίο πρόγραμμα που λέγεται πολιτικό ρουσφέτι το οποίο δεν έχει κάνει update από τις αρχές του εισκοστού αιώνα, όταν εδραιώθηκε η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

  ως εκ τούτου ελπίς μηδέν;
  η απάντηση εξαρτάται από την αισιόδοξία του καθενός.

 15. katargiste_tous_Dimous_! says:

  Η μεγαλυτερη πληγη της Ελλαδας τον 20ο αιωνα ειναι οι οργανισμοι (?) τοπικης αυτοδιοικησης (!?!)………

  Ισως να ειναι και το μεγαλυτερο ανεκδοτο αυτου του αιωνα…….

  Το τι διαφθορα υπαρχει στους Δημους, ειδικα της περιφερειας, δεν περιγραφεται !!! (ξερω απο μεσα).
  Ειναι δε η βασικη αιτια της καθυστερισης της λειτουργιας του ΑΣΕΠ με τις παρανομες προκηρυξεις που στελνουν για την καλυψη των οργανικων τους θεσεων.
  (επειδη θελουν βεβαια να καλυφθουν αυτες οι θεσεις απο τους δικους τους, βαζουν ειδικα προσοντα που δεν δικαιολογουνται με τιποτε οποτε κηρυσονται παρανομες!).

  Αυτα δεν τα λεω εγω αλλα ο κωδικας του Νομικου βηματος που περιειχε την εκθεση για τον ΑΣΕΠ !

  Οσο το συστημα παραμενει ψηφοθηρικο τα πραγματα θα μεινουν ως εχουν …..

  ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ !

 16. nefstathiadis says:

  πριν εξετάσω την πρόταση κατάργησης των δήμων, τα όποια πολιτικά και άλλα ρουσφέτια, το με τι ρυθμοιύς κινείται η ανάπτυξη των δήμων, ή το αν οι σένσορες βροχής θα είναι κινέζικοι, επιμένω οτι με βάση την ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ κατάσταση, πρέπει να υπάρχει περισσότερη ευσυνηδισία σε οτι αφορά το ξόδεμα του νερού, το αναβόσβημα του δημόσιου φωτισμού και άλλων τέτοιων θεμάτων. Είναι ντροπή να ποτίζουμε το γκαζόν υπό βροχή, την ώρα που στη Λάρισα δεν έχουν όσο νερό θα ήθελαν για τα χωράφια τους…

 17. niki says:

  ευσυνηδισία
  το σωστό “ευσυνειδησία”
  όντως λίγη ευσυνειδησία στην καθημερινή ζωή εξοικονομεί πολλή ενέργεια, έτσι λέν οι οικολόγοι και μάλλον έχουν δίκιο

 18. nefstathiadis says:

  Το σωστό είναι “το λένε αυτοί που νοιάζονται για αυτά τα θέματα (εξοικονόμηση φυσικών πόρων, προστασία περιβάλλοντος κλπ) και γι’ αυτό τους λέμε οικολόγους”!!!

 19. […] 4, 2009 · No Comments Στα τέλη Σεπτέμβρη έγραφα “προσέχουμε για να έχουμε” σε οτι αφορά το νερό και πως αυτό ξοδεύεται από τους […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s