Ακριβή μου βενζίνη…

Posted: September 29, 2008 in Κoινωνία
Tags: , , , , ,

Την άνοιξη και το καλοκαίρι που μας πέρασε, είδαμε το πετρέλαιο να παίρνει την ανιούσα. Είδαμε τιμές πετρελαίου (στα δελτία οικονομικών ειδήσεων) που μέχρι πριν δεκαοκτώ μήνες αντιστοιχούσαν σε δύο βαρέλια και όχι σε ένα. Και σαν αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του μαύρου χρυσού, είδαμε τις ντομάτες να μετατρέπονται σε μάνγκο, τα φασόλια σε παπάγιες, το χοιρινό σε κόμπε μπιφ και πολλά άλλα.

Παράλληλα είδαμε την τιμή της βενζίνης -το πλέον άμεσα εξαρτώμενο από τις τιμές του πετρελαίου προϊόν- να εκτοξεύεται και να φτάνει ακόμα και τα 1.5 ευρώ το λίτρο η σούπερ αμόλυβδη. Το πρόβλημα που είναι όμως; Οτι τώρα που το πετρέλαιο δεν είναι στα 1401-150 ευρώ/βαρέλι αλλά στα 105, οι τιμές των καυσίμων δεν έχουν μειωθεί. Αλλού δεν έχουν μειωθεί καθόλου και αλλού απλά δεν έχουν μειωθεί ανάλογα. Στην αντλία του εικονιζόμενου βενζινάδικου πχ, βλέπετε τιμή σούπερ αμόλυβδης στα 1.495 ευρώ/λίτρο. Τιμή η οποία κυκλοφορούσε  στα βενζινάδικα στις αρχές του καλοκαιριού και πιο νωρίς. Και δεν είναι μόνο αυτό το παράδειγμα. Έχω δει πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων με τιμές “μη φυσιολογικές’.

Από το καλοκαίρι ως σήμερα η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει σχεδόν 25-27%. Δεν έχω την απαίτηση οι ίδιες μειώσεις να γίνουν και στις τιμές των καυσίμων (αν γίνονταν, το 1.495 θα έπρεπε να είναι περίπου 1.1 ευρώ/λίτρο σούπερ αμόλυβδης), αλλά όμως νοιώθω οτι κάπου δεν γίνονται αυτά που θα έπρεπε. Οτι κάπου υπάρχει ενδεχομένως μία εκμετάλευση του κόσμου και τελικά πληρώνουμα τα καύσιμα αρκετά πιο ακριβά ενώ δεν θα έπρεπε. Ότι -εν’ τέλει- οι τιμές ανεβαίνουν πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο κατεβαίνουν.  Κάτι σαν το περίφημο “τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας” που είχε πει σε κάποιο του δίσκο κάποτε ο Χάρυ Κλυν. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να μιλήσω για αισχροκέρδια. Ούτε στοιχεία έχω για να το τεκμηριώσω αλλά ούτε γνώστης του αντικειμένου είμαι ώστε να έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη. Απλά λέω αυτό που εισπράτω ως καταναλωτής. Οτι η βενζίνη είναι πιο ακριβή απ’ όσο θα ‘πρεπε.

[Kαι για να μην ξεχνιόμαστε, από 1/1 και με πρόσχημα τις αυξήσεις στις τιμές τουπετρελαίου, η ΔΕΗ έκανε δύο φορές αύξηση στα τιμολόγιά της. Tα τελευταία δύο χρόνια, οι αυξήσεις στο ρεύμα ξεπερνούν το 20%. Ωστόσο -όπως δημοσιεύει το Έθνος-, τα μεγαλοστελέχη της επιχείρησης φέρονται να παίρνουν αυξήσεις που φθάνουν έως και 1.500 ευρώ καθαρά τον μήνα. Και ύστερα απορούμε πως είναι προβληματική-ελειματική η ΔΕΗ και πως προκύπτουν (σε κάποιο βαθμό) αυτές οι αυξήσεις]
Advertisements
Comments
 1. niki says:

  και δυστυχώς δεν ζούμε σε πόλη που να υποστηρίζει το ποδήλατο! θάταν ίσως μια κάποια λύση!

 2. nefstathiadis says:

  Και οχι μόνο αυτό

  Στην Ελλάδα αργήσαμε να ξεκινήσουμε το μετρό με αποτέλεσμα αυτό που τώρα έχουμε και μας εξυπηρετεί να είναι λίγο (δεν λέω να είναι σαν του Λονδίνου. Ας ήταν σαν της Μαδρίτης όμως-πόσα χρόνια άραγε έμενα αναξιοποίητη η τρλυπα που είχε ανοιχτει απέναντι από την Πινακοθήκη), το τραμ καταργήθηκε για να επανέλθει στον τότε Υπ. Μεταφορών του πασοκ λόγω Ο.Α. (αν δεν υπήρχαν οι αγώνες δεν θα υπήρχε τραμ), και τα λεωφορεία έχουν καταντήσει να χρησιμοποιούνται κυρίως απο φιλιπινέζες.

 3. nefstathiadis says:

  Κάτι αρχίζει να κινείται. Όταν έγραψα το κείμενο αυτό το πετρελαιο είχε 105$/βαρέλι και η σούπερ αμόλυβδη 1.495 ευρώ/λίτρο. Σήμερα το πετρέλαιο είναι σχεδόν 20$ κάτω (γύρω στα 85-86$) και επιτέλους η βενζίνη αρχίζει να πέφτει κάπως. Στο ίδιο βενζινάδικο με αυτό το οποίο εξέτασα στο αρχικό κείμενο, βρήκα σούπερ αμόλυβδη 6 λεπτά φθηνότερη. 1.435 ευρώ /λίτρο πλέον. Δεν ξέρω αν η τιμή παραμένει υψηλή σε σχέση με το πετρέλαιο αλλά κάτι είναι και αυτή η μείωση.

  Ιδού και η απόδειξη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s