Ο δρόμος ΔΕΝ σας ανήκει

Posted: October 1, 2008 in Άσφαλτος, Γεvικά, Κoινωνία
Tags: , , , , ,

Τεράστια πληγή για την Αθήνα ήταν και παραμένουν τα δίτροχα. Όχι τόσο γιατί κάθε τρεις και λίγο καρφώνονται σε κολώνες και δέντρα (πολλές φορές χωρίς κράνος στο κεφάλι του άτυχου αναβάτη. Στο βαθμό που στα ατυχήματά τους δεν εμπλέκονται άλλοι οδηγοί ή πεζοί, τότε δεν θα τα σχολιάσω. Μεγάλα παιδιά είναι όλοι και οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. To τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται με τα μηχανάκια (ανεξαρτήτως κυβισμού/μεγέθους) είναι οτι θεωρούν οι οδηγοί τους οτι ο δρόμος τους ανήκει. Και πως μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν, όπως θέλουν, να κάνουν παντός είδους οδικές παρανομίες και να έχουν όχι μόνο ασυλία αλλά αν τολμήσεις να τους κάνεις “φώτα” να σου τη λένε και από επάνω.

Για παράδειγμα, ο εικονιζόμενος μοτοσυκλετιστής έχει μπει κανονικά και με το νόμο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, προκειμένου να προχωρήσει την ώρα που το ρεύμα του είναι ακινητοποιημένο. Ο μάγκας Ελληνάρας αναβάτης γράφει κανονικά το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας (όπου -μεταξύ άλλων- κινούμαι και εγώ), και κινείται προς την Κηφισίας, αδιαφορώντας για το που θα κινηθούν αυτοί τους οποίους μπλοκάρει. Γιατί προφανώς δεν μπορούν να πέσουν επάνω του.. Και φυσικά αν οι οδηγοί του αντίθετου ρεύματος τολμήσουν και πουν κάτι ή ανάψουν φώτα, θα “τ’ ακούσουν” κι από πάνω. Λες και φταίνε και πρέπει να πάνε στην άκρη για να περάσει ο καμικάζι της Αθηναϊκής ασφάλτου.

Το ίδιο συμβαίνει όταν οι δίτροχοι χώνονται κορνάροντας ανάμεσα σε αμάξια για να βγούν πρώτοι στα φανάρια και να ξεμπλοκάρουν. Αδιαφορώντας οτι αυτό που κάνουν είναι παράνομο, κορνάροντας πολλές φορές με μανία για να μαζέψουμε τα χέρια μας μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα μην μας τα κόψουν ή -πολύ περισσότερο- οδηγώντας τόσο απρόσεκτα που το να χτυπήσουν ή να μην χτυπήσουν πεζό απέχει ένα μόλις κλικ. Έχω δει με τα μάτια μου μοτοσυκλετιστή να χτυπά γυναίκα σε διάβαση (ευτυχώς με μικρή ταχύτητα και ευτυχώς δεν φάνηκε να της προξένησε μεγάλη ζημιά), επειδή απλά δεν την είδε. Και δεν την είδε επειδή η γυναίκα τόλμησε να διασχίσει τη διάβαση την ώρα που ο καμικάζι χωνότανε ανάμεσα στα ακινητοποιημένα οχήματα.

Και βέβαια αυτά (και άλλα πολλά) δεν συμβαίνουν μόνο στο συγκεκριμένο σημείο που αποτύπωσα στη φωτογραφία (Εθν. Αντιστάσεως και Κηφισίας στο Ψυχικό). Συμβαίνουν παντού. Στους περισσότερους δρόμους της Αθήνας. Όπου και να γυρίσει κανείς θα δει κάποιο δίτροχο να επιδίδεται σε τέτοιου είδους “μαγκιές” και με την ίδια -πάνω κάτω- συμπεριφορά του αναβάτη του. Δυστυχώς οι οδηγοί διτρόχων θεωρούν οτι ο δρόμος τους ανήκει και στα δύο ρεύματα, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο και για τα τυχόν προβλήματα που μπορεί αυτή η συμπεριφορά τους να προκαλεί.

Και φυσικά -για άλλη μία φορά- με την αστυνομία απούσα και από αυτό το ζήτημα. Ξέρω οτι αυτό δεν είναι εύκολο να αστυνομευθεί αλλά λίγος περισσότερος ζήλος δεν θα έβλαπτε προκειμένου να μπουν κάποιοι αδιάφοροι στη θέση τους.
Advertisements
Comments
 1. Αυριανιστής says:

  Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ απλό και δε χρειάζεται καμιά δευτερογενής αστυνόμευση. Χρειάζεται μόνο “εγρήγορση νόμιμης αυτοδικίας” από μέρους των αντίθετα ερχόμενων. Και προσωπικά, αυτήν εφαρμόζω. Δηλαδή, όταν βλέπω από μακριά ότι ο “έξυπνος” δικυκλιστής έχει μπει στο ρεύμα μου, πάω αριστερά (στο ρεύμα μου πάντα) και “κολλάω” το αυτοκίνητό μου στο μισό μέτρο μέσα από τη διαχωριστική γραμμή. Ξέρετε πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό; Αμέσως τρέχει να ξαναχωθεί στο δικό του ρεύμα ο τζάμπα μάγκας! (Και 9 στις 10 περιπτώσεις δεν έχει τολμήσει να πει ούτε κιχ.)

 2. Elpida says:

  Δεν έχεις άδικο για την συμπεριφορά των μοτοσυκλετιστών, αλλά οφείλω να σε ενημερώσω ότι το κάνουν (“κάνουμε” οσονούπω) με τις ευλογίες του κράτους, διότι στις εξετάσεις που δίνεις για να πάρεις το δίπλωμα, η πιο δύσκολη εξέταση – και που κόβονται οι περισσότεροι – είναι η σιγανή διαδρομή, πλάτους 20 cm που πρέπει να διανύσεις για να μάθεις να ισορροπείς ανάμεσα στα αυτοκίνητα!!!!

 3. nefstathiadis says:

  Το ξέρω οτι δεν έχω άδικο. Ομοίως το ξέρουν και οι μηχανόβιοι αλλά χέστηκαν. Η δουλειά να γίνεται και “δε γαμιέται ο ΚΟΚ;;;”

  Αν την ώρα που ο καμικάζι κάνει ελιγμούς τύπου χέλι για να βγει μπροστά μου σπάσει έναν καθρέφτη, πιστεύεις οτι θα σταματήσει για να τα “βρούτμε” και να με πληρώσει; ΟΧΙ. Συνήθως θα κοιτάξει να εξαφανιστεί. Ασυνήδειτοι οι περισσότεροι, κορνάρουν ενοχλητικά για να πάνε τα αμάξια στην άκρη ή να τους ανοίξουν δρόμο για να περνάνε. Εδώ ρε λέμε οτι έχω δει μηχανόβιο να χτυπάει διερχόμενη πεζή την οποία απλά ΔΕΝ ΕΙΔΕ

  ρε ουστ. εγώ προσωπικά ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν κάνω χώρο για να περάσει μηχανάκι

 4. nefstathiadis says:

  Και μία αναλαμπή που μου ήρθε με τον απογευματινό καφέ

  Άντε και το κράτος επιτρέπει τη διδασκαλία αυτής της τεχνικής-χέλι. Όλοι όμως ξέρουμε οτι είναι παράνομη αφού σύμφωνα με τον ΚΟΚ “κάθε δίτροχο στο δρόμο οεφείλει να καταλαμβάνει χώρο ίσο με ένα τετράτροχο”.
  Αφού ξέρουτε οτι είναι παράνομο και ενδέχεται να προκαλέσει ατύχημα, γιατί επιμένετε και το κάνετε; Mόνο και μόνο επειδή το κράτος σας ανέχεται; Μη μου πεις οτι όλοι σας οι μοτοσυκλετιστές δεν σκέφτεστε απλά και μόνο τη βολή σας αδιαφορώντας για τον ΚΟΚ; Δηλαδή πολύ απλά: άντε και το κράτος σου διδάσκει την παρανομία. Εσύ γιατί να την εφαρμόσεις; Για να φτάσεις 5 λεπτά νωρίτερα; Και αν δε φτάσεις ποτέ;

 5. artech says:

  Μην ανησυχείτε για τίποτα! Ευτυχώς οι σωστοί μοτοσυκλεττιστές γνωρίζουν πώς να «κόβουν» από μακριά διάφορους σαν και του λόγου του Αυριανιστή πάνω πάνω, που τους κλείνουν τις λωρίδες και αισθάνονται ότι επιτελούν λειτούργημα.

  Το σίγουρο είναι ότι σας αγνοούμε όχι επιδεικτικά όπως εσείς αλλά απλώς γιατί αναγνωρίζουμε ότι τον εκνευρισμό σας πίσω από το τιμόνι θα τον διοχετεύσετε στον ευκολότερο στόχο. Φυσικά, όταν εσύ δεν φτάνεις στην ώρα σου, μπορεί να μην σου φταίει ο μοτοσυκλεττιστής, αλλά τουλάχιστον θα κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να μην φτάσει ούτε εκείνος. Ποια δικαστήρια και ποιοι θεσμοί; Αυτό είναι το απαύγασμα της κοινωνικής δικαιοσύνης(!)

  Ας είναι καλά που τόσα χρόνια στους δρόμους και στις εθνικές έχουμε μάθει ευτυχώς να μένουμε μακριά από διάφορους που οδηγούν βγάζοντας τα απωθημένα τους στο δρόμο. Αν κρατούν μάλιστα και φωτογραφική μηχανή μαζί με το τιμόνι, φέξε μου και γλίστρησα. Ευτυχώς, γιατί αν περιμέναμε να μας τα μάθουν αυτά στα μαθήματα, θα ήμασταν όλοι κάτω από τις ρόδες σας και όχι μόνο οι μικρόμυαλοι.

  Α, κι αν έρθει εκείνη η μέρα που πράγματι μια μοτοσυκλέττα θα απαιτήσει τον ίδιο χώρο που καταλαμβάνει ένα αυτοκίνητο, θα είστε οι πρώτοι που θα αναθεωρήσετε τις ευχές σας.

 6. tasos says:

  Ειλικρινα τοσο κομπλεξισμο δεν περιμενα ποτε πως θα διαβασω…

 7. nefstathiadis says:

  φίλε/φίλη artech
  με τις μοτοσυκλέτες και τη συμπεριφορά τους ως αυτοκίνητα, έτσι γίνεται σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη. Βέβαια ως γνωστόν, η Ελλάδα είναι η βορειότερη χώρα της Αφρικής και δεν είναι Ευρώπη. Εμείς ακολουθούμε τους δικούς μας κανόνες. Όπως με τόσα άλλα άλλωστε…

  Επίσης, μας λες οτι διαφωνείς με τον Αυριανιστή και τη μέθοδό του, ωστόσο δεν σε βλέπω να κατακρίνεις τη συμπεριφορά των οδηγών δικύκλων. Διαφωνείς σε κάτι ή απλά ασπάζεσαι τις ετσιθελικές μεθόδους με τις οποίες η μεγάλη πλειοψηφία δικικλυστών οδηγεί;

  @tasos: αναφέρεσει σε κάποιο από τα δικά σου γραφόμενα; Αν ναι, τι;

 8. ΑLX says:

  Χρειάζεται μόνο “εγρήγορση νόμιμης αυτοδικίας” από μέρους των αντίθετα ερχόμενων. Και προσωπικά, αυτήν εφαρμόζω. Δηλαδή, όταν βλέπω από μακριά ότι ο “έξυπνος” δικυκλιστής έχει μπει στο ρεύμα μου, πάω αριστερά (στο ρεύμα μου πάντα) και “κολλάω” το αυτοκίνητό μου στο μισό μέτρο μέσα από τη διαχωριστική γραμμή. Ξέρετε πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό; Αμέσως τρέχει να ξαναχωθεί στο δικό του ρεύμα ο τζάμπα μάγκας! (Και 9 στις 10 περιπτώσεις δεν έχει τολμήσει να πει ούτε κιχ.)

  Mη χειρότερα!!! Εσύ δεν είσαι αυριανιστής, αυνανιστής είσαι! Κι αν ο έξυπνος όπως λες μοτοσυκλετιστής δεν καταφέρει να ξαναχωθεί στο ρεύμα του? Φυσικά τον τρακάρεις μετωπικά αφού δεν κάνεις στην άκρη. Πολύ πιο μάγκας εσύ με το λαμαρινένιο κουβαδάκι σου των 72 δόσεων!

  Και μετά ψάχναμε να βρούμε ποιο ήταν το καθήκι που χτύπησε και σκότωσε εσκεμένα μοτοσυκλετιστή με αυτόν τον ίδιο τρόπο στον Χολαργό!!!

 9. nefstathiadis says:

  Κάτι ακόμα artech

  Δεν είπα ΠΟΥΘΕΝΑ οτι επειδή δεν φτάνω on time στον προορισμό μου, πρέπει να φροντίζω να μην συμβαίνει και σε εσένα το ίδιο. Είπα ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ οτι η κίνηση στο αντίθετο ρέυμα ή ανάμεσα στα αυτοκίνητα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Και οτι ΟΤΑΝ ο Χ, Ψ δικικλυστής εισέρχεται στο αντίθετο ρεύμα, εγώ καλούμαι να φύγω από εκεί προκειμένου να τον διευκολύνω. Με ρωτάς όμως εμένα αν εγώ τη δεδομενη χρονική στιγμή μπορώ να το κάνω; Ή αν πρέπει να γίνω Σουμάχερ για να το πετύχω; ΟΧΙ δεν με ρωτάς. Και δεν με ρωτάς γιατί ξέρεις οτι ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ.
  Τι λέτε ρε παιδιά; Έχουμε ξεφύγει τελείως; Μιλάμε για την απόλυτη αναρχία. Οι δικικλυστές να ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού με πρόσχημα την (εδώ γελάμε) γρηγορότερη ροή της κυκλοφορίας και οι υπόλοιποι πρέπει να υπακούμε σε σφήνες, between the cars driving και άλλα πολλά τέτοια γραφικά.

  Και ξαναλέω. Έχω δει διερχόμενο δικικλυστή να παρασέρνει γυναίκα στην Κηφισίας (στα φανάρια της “Αβάνας”) επειδή κατά τη διάρκεια της κίνησης “χέλι” απλά ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΕ. Δεν ξέρω τη απέγινε η γυναίκα αυτή (ευτυχώς το ατύχημα δεν μου φάνηκε σοβαρό) αλλά το λιγότερο που θα έπαθε είναι κάποιο θλαστικό τραύμα με οτι αυτό συνεπάγεται σε θέματα ικανότητας εργασίας κλπ. Αν ο δικικλυστής ήταν σύνομος, δεν θα είχε συμβεί τίποτα… Και μη μου πεις οτι απλά “ετυχε” διότι θα είσαι φάουλ…

  φιλικά πάντα…

  Νάσος

 10. steven_04 says:

  Απο τα ποιο αηδιαστικα αρθρα που εχω διαβασει ποτε. Εγω προτεινω να οδηγανε ολοι οι μοτοσυκλετιστες οπως οι αυτοκινητηστες, να δειτε για ποτε θα αυξηθουν οι ουρες στα φαναρια, ουτε με τεταρτο πρασινο δεν θα προλαβαινεται να περασετε. Η ακομα καλυτερα, προτεινω ολοι οι μοτοσυκλετιστες να παρατησουν τις μηχανες τους και να κυκλοφορουν με τ’αυτοκινητα τους. Ετσι μωρε για να βοηθησουμε το κυκλοφοριακο και το περιβαλλον. Με τον τροπο αυτο δεν θα σπαζοντε και μερικοι κομπλεξικοι που εμεις θα φτασουμε στην ωρα μας στο μερος μας, ενω αυτοι θα καθυστερησουν.

  Αντε γεια….

 11. nefstathiadis says:

  Άντε γειά σου και εσένα

  Σου υπόσχομαι πως όταν ηρεμήσω λίγο από τη δουλειά θα γράψω ένα κείμενο για τις μοτοσυκλέτες και το κοινωνικό έργο το οποίο επιτελούν φροντίζοντας να μην έχουν κίνηση οι δρόμοι. Επίσης όμως θα γράψω και το πόσο σέβονται τον κόσμο οι οδηγοί τους, το πόσο προσεκτικοί είναι, το πόσο ΠΟΛΥ φοράνε κράνος το καλοκαίρι (τότε που σφίγγουν οι ζέστες και χαλάει το ζελέ από το μαλί) και πολλά άλλα όμορφα.

  Πρόσεξε κάτι όμως. Για να μην νομίζεις οτι προσπαθώ να αφήσω τους οδηγούς αυτοκινήτων ΙΧ (και όχι μόνο) στην απ’ εξω, ένα σου λέω. Οι οδηγοί αυτοκινήτων είναι εξ’ ίσου χάλια στην οδική τους συμπεριφορά. Ταξιτζήδες που σταματάνε όπου και όποτε θέλουν χωρίς να κάνουν σήμα, μάγκες που παρακάμπτουν απαγορευτικά για να μπουν ανάποδα σε ένα στενάκι επειδή έχει ΜΙΑ θέση παρκαρίσματος την οποία θα την πάρει άλλος αν αυτοί δεν μπουν ανάποδα, καβάλημα πεζοδρομίων, υπερβολική ταχύτητα, διακοσμητική χρήση του φλας και τόσα άλλα.
  Το πως συμπεριφέρονται οι οδηγοί αυτοκινήτων όμως, δεν ανερεί σε καμία περίπτωση το πως συμπεριφέρονται οι οδηγοί διτρόχων και το τι έχω γράψει παραπάνω. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

 12. Αυριανιστής says:

  Νομίζω πως μάταια πασχίζει ο κάτοχος του blog να πείσει με λογικά επιχειρήματα ανθρώπους οι οποίοι αντλούν τη δική τους “επιχειρηματολογία” μέσα από τις “αξίες” του παραλογισμού, της περιφρόνησης στους ΚΑΝΟΝΕΣ, του έτσι-μ’-αρέσει και του τσαμπουκά. Και όσο θα εξακολουθούν να περιφέρονται στην κοινωνία “απόψεις” με τόσο απύθμενο θράσος, τόσο κι εμείς θα συνεχίσουμε να εξασκούμε το δίκαιο του ισχυρότερου για την επιβολή της νομιμότητας.

  Όχι, “κύριοι”. ΔΕΝ θα σας περάσει, και θα το νιώθετε καθημερινά στους δρόμους. Αν θέλετε να σας σέβονται, δείξτε κι εσείς ανάλογο σεβασμό και πειθαρχήστε στον ΚΟΚ. Διαφορετικά, γαία πυρί μειχθήτω…

 13. nefstathiadis says:

  Νομίζω πως να ζητάει κανείς πειθαρχία στον ΚΟΚ δεν είναι ούτε παράλογο, ούτε ρομαντικό, ούτε ουτοπικό, ούτε ούτε ούτε…

  Ο νόμος του ισχυρότερου είναι μία τακτική που δεν με βρίσκει σύμφωνο, ιδίως σε περιπτώσεις που περιλαμβάνει και ανθρώπινες ζωές. Όχι οτι αν απλώς περιελάμβανε μόνο λαμαρίνες θα ήταν καλύτερα, απλά τώρα είναι πολύ πιο επικίνδυνο να τον εφαρμόσεις.
  Και εγώ έχω πολλές φορές πχ σκεφτεί να βάλω κοτσαδόρο στο αμάξι για να με διευκολύνει στο παρκάρισμα ή να αποθαρύνει άλλους από το να με κλείνουν επειδή βαριούνται να κάνουν μισό μέτρο πίσω. Ωστόσο δεν τον έβαλα, και ούτε πρόκειται να το κάνω. Διότι είναι ψευτομαγκιά και αυτά που δεν θέλω να μου κάνουν οι άλλοι (μολονότι 1-2 φορές έχω βρει ρημαγμένους προφυλακτήρες από κοτσαδόρους), δεν θέλω να τα κάνω και εγώ. Αν χρειαστεί να ρημουλκήσω, ΝΑΙ θα τον βάλω. Μετά θα τον βγάλω όμως και δεν θα τον μοστράρω εν’ είδει μπαζούκας, όπως κάνει η μισή -και βάλε- Ελλάδα. Αυτά και για τον νόμο του ισχυρότερου και της αυτοδικίας…
  πάντα φιλικά

 14. Αυριανιστής says:

  Δηλαδή, να κάνουμε και… στην άκρη για να περνάνε ανενόχλητοι ΣΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΡΕΥΜΑ οι ξένοιαστοι καβαλάρηδες; Λυπάμαι, αλλά δεν θα τους κάνω αυτή τη χάρη.

  Όποιος θέλει σεβασμό, τον κερδίζει με το δικό του σεβασμό στους κανόνες. Δεν του χαρίζεται. Αυτό ξέρω εγώ. Μένει να το μάθουν και εκείνοι που μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα.

 15. nefstathiadis says:

  Σε ένα πράγμα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Στο οτι ο σεβασμός δεν απαιτείται αλλά ούτε χαρίζεται, αλλά κερδίζεται σεβόμενος τους άλλους και τους κανόνες συμπεριφοράς (οδικής στη συγκεκριμένη περίπτωση).
  Απλά δεν μπορώ να πάρω το νόμο στα χέρια μου. Προτιμώ να καυτηριάζω (στο βαθμό που μπορώ) αυτά που βλέπω (ή δεν βλέπω) 🙂

 16. Olmega says:

  καλά θα μας τρελλάνετε εντελώς δημοσιεύετε μία φωτογραφία για να τα χώσετε σε 1 δικυκλιστή όταν στη φωταγραφία που δείχνετε είναι παράνομa 2 ΙΧ. Κάντε και κανα μοντάζ ρε σεις ήμαρτον να υπάρχει ρατσισμός αλλά καλύψτε τον και λίγο. Φταίει η μηχανή που είναι στο αντίθετο ρεύμα και οι άλλοι δύο από πίσω που πατάνε κιόλας διπλή γραμμή και σε λίγο θα είναι στο αντίθετο ρεύμα είναι σωστοί…….

  Α και κάτι άλλο ΝΑΙ φοράω κράνος και με 45 βαθμούς, μη χαλάς το μελάνι σου σε αυτό το θέμα και όποιος δεν το κάνει κακό του κεφαλιού του (κυριολεκτικά) όπως το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς αυτοκινήτων που δεν φοράνε ζώνη…

 17. nefstathiadis says:

  Με βλέπεις πουθενά να έχω γράψει οτι όλα καλά με τα αυτοκίνητα; Ή έστω να το υπονοήσω; Απλά το θέμα είναι οι μοτοσυκλέτες στο συγκεκριμένο τόπικ. Αν μπεις στον κόπο να διαβάσεις 2-3 θέματα πιο πίσω (κλικ εδώ https://nasose.wordpress.com/2008/09/23/illegally_parked_car/), θα βρεις ένα τόπικ που κατακρίνει τον τρόπο με τον οποίο παρκάρουν οι οδηγοί αυτοκινήτων, καταστρατηγώντας κάθε ένοια ΚΟΚ, κλείνοντας διαβάσεις και αδιαφορώντας για το χάος που θα προκαλέσουν. Άρα μη μου λες οτι χαρακτηρίζω ως σωστούς τους αυτοκινητιστές.

  Και φυσικά δεν τείθεται θέμα μοντάζ. Όπως βγήκε η φωτογραφία, έτσι και την παραθέτω.

  Το οτι εσύ φοράς κράνος και με 45β δείχνει ευσυνείδητο οδηγό. Πίστεψέ με όμως οτι δεν είναι όλοι έτσι. Το αντίθετο θα έλεγα. Φοράνε κράνος για να μην τους γράψουν και όχι για να μην σκοτωθούν.

 18. Αυριανιστής says:

  (Γενική παρατήρηση, όχι μόνο για τους δικυκλιστές.) Αυτό που πρέπει, ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ, να γίνει, είναι να αξιοποιηθεί η δυνατότητα χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας από τους πολίτες για να γίνουν σύμμαχοι (στα πρότυπα του αγγλικού Neighbourhood Watch) της αστυνομίας στον αγώνα κατά της αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, να υπάρχει ένα σάιτ εποπτευόμενο από την τροχαία, όπου καθένας να μπορεί να ανεβάζει βιντεάκια ή φωτογραφίες με τέτοιες παραβάσεις και κατόπιν η τροχαία (βλέποντας τον αριθμό κυκλοφορίας) να στέλνει αυτεπάγγελτα την κλήση στο σπίτι του παραβάτη. Βάζουμε στοίχημα ότι από την επόμενη κιόλας μέρα θα είχαμε 90% μείωση των οδικών παραβάσεων; Δυστυχώς, μόνο ο φόβος φυλάει τα έρημα.

  Αλλά θα μου πεις, στην Ελλάδα περιμένεις να γίνει κάτι τέτοιο; Μπροστά στην ιερή αγελάδα των “προσωπικών δεδομένων”, δεν πα’ να κυριαρχήσει η αναρχία και η ατιμωρησία στους δρόμους! Γι’ αυτό δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να πάμε μπροστά.

 19. nefstathiadis says:

  Ρε Αυριανιστή, εδώ έχουν βάλει κάμερες κυκλοφορίας και οι περισσότερες είναι ανανεργές αφού δεν τις εφοδιάζουν με φιλμ!!! neighbourhood watch θες; Αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός φίλε μου. Χώρια -όπως λες- το ανέκδοτο των προσωπικών δεδομένων και τις γνωστές “ομάδες πολιτών” που θα διαμαρτυρηθούν…
  Μακάρι να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αλλά το θεωρώ ανέφικτο. ΑΝ γίνει πάντως, εγώ θα είμαι ο πρώτος σύμμαχος και παράλληλα ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ οτι θα αποδεχτώ οτι “κουστουμάκι” μου έρθει σπίτι…

 20. Αυριανιστής says:

  Η επικράτηση της έννομης τάξης δεν είναι ουτοπία. Είναι κάτι χειροπιαστό και απαιτεί τη συμβολή ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

 21. Lydia says:

  Ήθελα να ήξερα, το άτομο που το έγραψε, παρκάρει ποτέ σε πεζοδρόμια εμποδίζοντας πεζούς ή όχι? Ή το παίζει “αδιάφθορος” σε όλα!

  Ας μην κατηγορούμε τους μοτοσυκλετιστές που στο κάτω κάτω προσφέρουν και μια λύση στο κυκλοφοριακό! Ο κ. Αυριανιστής παρκάρει ποτέ σε πεζοδρόμια?

  ΥΓ: Μήπως βλέπουμε μέχρι το τιμόνι μας (και ότι μας συμφέρει) και τίποτα παραπάνω?

 22. nefstathiadis says:

  Αν αναφέρεσαι σε εμένα, όχι δεν παρκάρω σε πεζοδρόμια. Προσπαθώ να σέβομαι τους πεζούς, όπως θέλω να με σέβονται και εμένα όταν περπατώ. Δεν λέω οτι δεν το έχω κάνει ποτέ (θα ήταν ουτοπία άλλωστε) αλλά προσπαθώ να παρκάρω με τέτοιο τρόπο ώστε ούτε το πέρασμα να κλείνω σε πεζούς αλλά ούτε να τους αναγκάζω να βγουν στο δρόμο για να παρκάρουν. Και πάντα, όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο αλλά προσπαθώ να είμαι όσο πιο συνεπής γίνεται. Και πάλι όμως, είμαι έτοιμος να δεχθώ οποιαδήποτε αρνητική κριτική διαπιστώσεις εις βάρος μου. Αυτό όμως δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να κριτικάρω τους μοτοσυκλετιστές…
  Νομίζω ε;

 23. Αυριανιστής says:

  Όσον αφορά εμένα, λοιπόν όσο “απίστευτο” κι αν σου φαίνεται, ΠΟΤΕ δεν έχω παρκάρει σε πεζοδρόμια και γενικά σε σημεία που παρακωλύουν είτε την κίνηση είτε την ομαλή διέλευση πεζών και αναπήρων. Προτιμώ να παρκάρω νόμιμα ακόμα και πολλές εκατοντάδες μέτρα από τον τελικό μου προορισμό και να περπατήσω, παρά να γίνω Ελληναράς όπως οι περισσότεροι που κοιτάζουν μόνο τη βολή τους. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι όσο διαπράττουν παράβαση οι ΙΧήδες που παρκάρουν αντικοινωνικά, τόσο διαπράττουν παράβαση και οι δικυκλιστές που μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα με το “έτσι μ’ αρέσει”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s