Νέα κόλπα στα φανάρια

Posted: October 7, 2008 in Γεvικά, Κoινωνία
Tags: , , , ,

Τόσο καιρό στα Αθηναϊκά φανάρια ξέραμε για Πακιστανούς, γυφτάκια, γριούλες, ακροτηριασμένους ζητιάνους, Αφρικανούς πωλητές εργαλείων και διάφορες άλλες κατηγορίες ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πουλούσαν για να ζήσουν ή απλά ζητούσαν λίγα χρήματα. Εδώ και λίγες μέρες όμως έχει κάνει την εμφάνισή της μία νέα κατηγορία ανθρώπων των φαναριών. Οι διασκεδαστές των φαναριών. Άνθρωποι που θα σου ζητήσουν μεν λεφτά αλλά όχι προβάλοντας ως αιτιολογία το οτι μόλις αποφυλακίστηκαν πχ και δεν έχουν μία ή το γεγονός οτι έχουν 15 παιδιά και δεν έχουν λεφτά αλλά προσπαθώντας να σε κάνουν να γελάσεις. Έστω και για αυτά τα λίγα δευτερρόλεπτα που διαρκεί η παράστασή τους.

Για παράδειγμα, ο εικονιζόμενος ακροβάτης-ισοροπιστής διασκεδάζει τους οδηγούς σε ένα από τα φανάρια στο “δαχτυλίδι” του ΟΤΕ στην Κηφισίας. Πραγματικά κάτι το ανάλαφρο, κάτι το διαφορετικό σε σχέση με τη μιζέρια που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια με τη λογική της επαιτείας. Όχι οτι ο άνθρωπος αυτός δεν θα ζητήσει λεφτά. Φυσικά και θα ζητήσει. Απλά ο τρόπος που το κάνει είναι τέτοιος που δύσκολα μπορεί να σε κάνει να αρνηθείς.

Εγώ προσωπικά ποτέ δεν δίνω λεφτά σε φανάρια. Κάποτε που κάπνιζα, έδινα κανα δυο τσιγάρα. Λεφτά όμως έχω πάρα πολλά χρόνια να δώσω, και αυτό διότι θεωρώ οτι στις περισσότερες των περιπτώσεων μιλάμε για εκμετάλευση των ανθρώπων αυτών που είναι στα φανάρια και όχι για πραγματική δική τους ανάγκη. Μιλάμε για νταβατζιλίκι και εκμετάλευση. Ιδίως μάλιστα σε περιπτώσεις που εμπλέκονται παιδιά. Ένα πράγμα σαν τον κακό και φθηνό αγοραίο έρωτα. Και δεν μου αρέσει να βλέπω τον εαυτό μου συμμέτοχο σε αυτή την αθλιότητα, σε αυτό το σκλαβοπάζαρο.

Ωστόσο, στον εικονιζόμενο ακροβάτη θα έδινα. Ακόμα και σήμερα που τον πέτυχα, αν ήμουν πιο κοντά του. Και τούτο όχι επειδή πιστεύω οτι δεν υπάρχει εκμετάλευση του μεροκάματου στη συγκεκριμένη περίπτωσση. Θα του έδινα επειδή η μέθοδος που επέλεξε για να ζητήσει το κάτι τις, με έκανε να γελάσω και όχι να μιζερέψω. Δεν προσπάθησε να μου “πουλήσει” φτώχεια, κατάντια, μιζέρια και πολύτεκνη οικογένεια. Προσπάθησε να μου περάσει την “φωτεινή πλευρά της ζωής”. Και το πέτυχε…

Advertisements
Comments
 1. niki says:

  τους είδα κι εγώ, είναι χαριτωμένοι.
  έστω ασυνήθιστοι, λίγο είναι;

 2. nefstathiadis says:

  Καθόλου λίγο. Μα γι’ αυτό είπα οτι θα έδινα το κάτι τις με ευχαρίστηση

 3. χρήστος says:

  συμβουλή: βάζεις την Σοφία να κάνει ένα κεικ σοκολάτα στο Θερμομίξ, το κόβεις κομμάτια και το μοιράζεις στα φανάρια στα παιδάκια.

  και τους ταΐζεις και θα έχεις τζάμι πεντακάθαρο!

 4. nefstathiadis says:

  Μα δεν ΘΕΛΩ να μου πλένουν τα τζάμια. Με οποιοδήποτε αντίτιμο. Τα αμάξια μου δόξα το Θεό έχουν καθαριστήρες και νερό με σαπούνι!

 5. niki says:

  έτσι όμως στερείς από τον πρωχό πλην τίμιο μετανάστη, που επιπλέον είναι και καλλιτέχνης, του στερείς, λέω, την ικανοποίηση πως κέρδισε το ..κέηκ του με τον κόπο του!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s