Από τον χειρότερο της ιστορίας, τι άλλο να περιμένει κανείς;

Posted: November 11, 2008 in Πoλιτική
Tags: , , , ,

georgebushjr

Χαζεύοντας τα παραλειπόμενα της εκλογής Ομπάμα, έπεσα πριν μερικές μέρες σε ρεπορτάζ των Νέων το οποίο αναφέρεται στο πως ο Τζόρτζ Μπους τηλεφώνησε σε Ομπάμα και Μακ Κέϊν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Το δημοσίευμα λοιπόν -αναφερόμενο στο τι είπε ο Μπους στον Ομπάμα- επί λέξει αναφέρει:

Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις για ένα από τα ωραιότερα ταξίδια στη ζωή. Συγχαρητήρια και εύχομαι να το διασκεδάσεις

Δηλαδή -και αν η μετάφραση των Νέων δεν είναι λάθος ή αν δεν προσπαθεί να πει κάτι άλλο κρυμένο πίσω πό νοήματα και υπονοούμενα- η προεδρία των ΗΠΑ αποτελεί διασκέδαση; Όπως το να πηγαίναι κανείς ταξίδι στα Φίτζι πχ; H κατοχή ενός τέτοιου αξιώματος αποτελεί τεράστια πρόκληση και πολύ μεγάλη ευθύνη. Και σαφώς δεν αποτελεί ευκαιρία για διασκέδαση. Αντιθέτως θα έλεγα οτι για τον Ομπάμα -και με βάση το τι κληρονομεί από τον απερχόμενο πρόεδρο- αποτελεί ένα πολύ δύσκολο και τεράστιο έργο.

Ο άσκοπος πόλεμος και η εισβολή στο Ιράκ και η πλήρης απαξίωση του ΟΗΕ, η τρομολαγνία και το κυνηγητό μέχρι και σήμερα του Οσάμα Μπιν Λάντεν μετά το μακελιό της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Αμερικάνικη οικονομία να βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση μετά το μεγάλο “κραχ” του 1929 και με το μέλλον να διαγράφεται ζωφερό. Και με τον Μπους να χαρακτηρίζεται ως “εθνική ντροπή” για το πως χειρίστηκε (ή μάλλον πως ΔΕΝ χειρίστηκε) το θέμα του τυφώνα Κατρίνα που εν’ τέλει κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη. Αδράνεια, ανικανότητα, οργανωτική παράλυση και αδιαφορία άφησαν στο έλεος της θεομηνείας δεκάδες χιλιάδων ζωών και περιουσιών στις όχθες του Μισισιπή.

Γιατί να εκπλήσομαι λοιπόν; Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς ως ευχή από τον απερχόμενο στον διάδοχο; Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τον χειρότερο πρόεδρο των ΗΠΑ; Μάλλον τίποτα. Απλά ευχήθηκε αυτά που ο ίδιος έκανε πράξη…

Advertisements
Comments
 1. niki says:

  δυσκολεύομαι να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, αλλά θα συμφωνούσα πως και την πιο δύσκολη & υπεύθυνη δουλειά, μπορεί να την δει κανείς σαν ταξείδι και εμπειρία που θα του προσφέρει ικανοποίηση και -ναι, γιατί όχι- ευχαρίστηση εν τέλει!
  επι πλέον μάλλον κάποιος γραφιάς πρέπει να του έγραψε το μήνυμα, δεν πιστεύω πως τα γράφει μόνος του.
  τέλος: το ¨ξεκινώ ταξείδι” set on a journey αν το θυμάμαι καλά, είναι αγγλισμός που σημαίνει πως γίνομαι committed σε μιαν υποχρέωση.

  ζοφερός με ο.

 2. nefstathiadis says:

  Μπορεί ενδεχομένως να τη δει και ως διασκέδαση αλλά πρωτίστως ως λειτούργημα. Ούτε καν ως επάγγελμα. Γιατί για να βάλει κανείς υποψηφιότητα για την προεδρία-πρωθυπουργία μίας χώρας (πόσο μάλλον των ΗΠΑ με οτι αυτό συνεπάγεται), θεωρώ οτι είναι συνηδειτοποιημένος στο τι κάνει και τι ευθύνες επομίζεται και δεν το κάνει απλά για το…job experience!

  Το αν του έγραψε ο γραφιάς το μήνυμα, προφανώς και έτσι είναι. Αλλά το αποτέλεσμα είναι οτι ο Μπους είπε-διάβασε την παραπάνω φράση και αυτό είναι που -νομίζω πως- μετράει. Και ναι απ’ όσο θυμάμαι είναι αγγλισμός η φράση αυτή (αν και δεν ξέρω αν ισχύει as is και στα American English) αλλά δεν θυμάμαι να υπάρχει αντίστοιχος Αγγλισμός σε οτι αφορά το “κοίτα να το διασκεδάσεις”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s