Τι σχέση έχει η Ουρανούπολη με την Πρίστινα;

Posted: November 23, 2008 in Γεvικά
Tags: , , , ,

Η Πρίστινα ως πόλη έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό τα τελευταία χρόνια από το Κόσοβο και τα όσα έχουν συμβεί εκεί, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της περιοχής αυτής βόρεια των Σκοπίων. Για κάποιους άλλους κύκλους επαγγελματιών ενδεχομένως να αποτελεί και επαγγελματικό ταξίδι (πχ τραπεζίτες, οικονομολόγοι κλπ), αλλά πέραν αυτού ουδέν.

Από την άλλη, στους Έλληνες είναι πιο γνωστή η Ουρανούπολη. Στα βόρεια της χερσονήσου του Άθω, αποτελεί τη διοικητική πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, ενώ πριν από είκοσι και πλέον χρόνια αποτελούσε και τόπο ησυχασμού του αείμνηστου καθηγητή μου των θρησκευτικών, Ματθαίου Μουντέ. Παράλληλα η Ουρανούπολη έχει αρχίσει και ακούγεται τους τελευταίους μήνες (όντας πρωτεύουσα του Αγίου Όρους) λόγω  του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και των όσων έχουν διαδραματιστεί μεταξύ του real estate του Εφραίμ και στελεχών της κυβέρνησης.

Σήμερα λοιπόν έμαθα οτι οι δύο αυτές πόλεις (Πρίστινα και Ουρανούπολη) έχουν μία κάποια “σχέση” μεταξύ τους. Όχι, δεν αναφέρομαι σε τυχόν Κοσοβάρους που ταξιδεύουν στο Άγιο Όρος. Άλλωστε το Κόσοβο έχει στη μεγάλη του πλειοψηφία μουσουλμάνους -στο θρήσκευμα- κατοίκους, και άρα αυτό δεν παίζει ως σενάριο. Ούτε ο Εφραίμ αποφάσισε -απ’ όσο ξέρω- να κάνει real estate στο Κόσοβο. Έχει μέλλον ακόμα πριν βγει εκτός συνόρων το ράσο των Βατοπεδιτών μοναχών.

Η σχέση στην οποία αναφέρομαι την έμαθα σήμερα και ακούει στο όνομα ΒΑΤΙΚΟΠΕΔΙΟ, ένα κράμα ανάμεσα στο Βατοπέδι και στο Κοσυφοπέδιο. Και οφείλω να ομολογήσω οτι με έκανε να γελάσω πολύ όταν το άκουσα το μεσημέρι αλλά και τώρα που το σκέφτομαι γράφοντας τούτες τις γραμμές.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s