Η τέχνη του να είσαι…λαλάκας

Posted: December 3, 2008 in Άσφαλτος, Δημόσιo, Κoινωνία
Tags: , , , , , ,

Τελικά ορισμένες φορές στην Ελλάδα το να είσαι λαλάκας είναι τέχνη. Είναι επιστήμη. Θέλει μαστοριά και πολύ μεγάλη προσπάθεια. Σε ορισμένα δε επαγγέλματα και κατηγορίες ανθρώπων είναι τόσο έντονη που λες και έχει ενσωματωθεί στο DNA των ανθρώπων αυτών. Λόγου χάρην στο επάγγελμα του αστυνομικού οργάνου (με ή χωρίς όχημα ή μηχανή, με ή χωρίς γκλοπ, τροχαίο ή απλό).

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Εχθές έγραψα ένα κείμενο, δίνοντας συγχαριτήρια στην ΕΛ. ΑΣ διότι τσάκωσε παραβάτη του ΚΟΚ και του έχωσε παράσημο, σε μία περιοχή της Αθήνας όπου οι παραβάσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Εχθές κάτι μέσα μου μου έλεγε οτι δεν μπορεί, κάποιο λάκο είχε η φάβα και πως it was too good to be true για την ΕΛ.ΑΣ το σκηνικό που έγινε. Και σήμερα αποδείχθηκε οτι αυτό που με “έτρωγε” ήταν σωστό και πως η αστυνομία φέρθηκε -για άλλη μία φορά- όπως την έχουμε συνηθίσει; ΑΝΩΡΙΜΑ.

Εχθές λοιπόν -σύφμωνα με γείτονα αυτόπτη μάρτυρα-, οι αστυνομικοί ναι μεν σταμάτησαν την κυρία με το Mini και της έκοψαν κουστουμάκι, ΟΧΙ ΟΜΩΣ για ανάποδη οδήγηση. Η παράβαση που κατεγράφη ήταν για ελειπή χαρτιά ασφάλισης, αν και ο αστυνομικός διέγνωσε την παράβαση για ανάποδη οδήγηση!!!! Δηλαδή το όργανο έκανε τη διάγνωση μεν αλλά έκρινε -με τι κριτήρια, ουδείς ξέρει- πως η παραβάτης δεν άξιζε να τιμωρηθεί. Ή απλά φέρθηκε φιλευσπλαχνα και αποφάσισε να τη χαρίσει στην κυρία και να μην κόψει δύο κλήσεις αλλά μόνο μία. Γιατί ενδεχομένως με δύο θα έπρεπε να της αφαιρέσει το δίπλωμα. Γενικώς δηλαδή φέρθηκε σαν μπάτσος και όχι σαν…αστυνομικός.

Για άλλη μία φορά η ελληνική αστυνομία έκανε το θαύμα της. Σε κάτι τόσο απλό και τόσο προφανές (δίνουμε κλήση για ανάποδη οδήγηση), προτίμησε να σφυρίξει αδιάφορα και να μην κάνει τα προβλεπόμενα. Ορισμένες φορές πραγματικά απορώ. Οι άνθρωποι αυτοί (με τους οποίους δεν έχω τίποτε το προσωπικό να χωρίσω-απλά θέλω να κάνουν σωστά τη δουλειά τους) τι παθαίνουν όταν περνάνε την πόρτα της Αστυνομικής Ακαδημίας; Πως είναι δυνατόν να μπαίνουν νορμάλ και κανονικοί και να βγαίνουν μπάτσοι; Μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει; Γιατί εχθές τα όργανα δεν έκοψαν διπλό πρόστιμο στην κυρία; Ναι η έλειψη χαρτιού ασφάλειας ήταν παράβαση και ορθώς τιμωρήθηκε. Γιατί όμως δεν τιμωρήθηκε και η ανάποδη οδήγηση;; Τελικά στην Ελλάδα και δη στο συγκεκριμένο επάγγελμα, η λαλακία είναι τέχνη. Τέχνη και επιστήμη…

Advertisements
Comments
 1. Αυριανιστής says:

  Να σου εξηγήσω εγώ γιατί “μπαίνουν κανονικοί και βγαίνουν μπάτσοι”. Η απάντηση είναι προφανής: ο υπερβολικός… εκδημοκρατισμός, τελικά βλάπτει. Εδώ και περίπου 12 χρόνια, από τότε που οι αστυνομικές σχολές μπήκαν στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, και δεδομένου ότι έγιναν αμέσως υπερ-περιζήτητες λόγω σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης, μπήκαν μέσα ένα σωρό απίθανα τυπάκια, κατάλληλοι για δημόσιοι υπάλληλοι της ρέκλας και της γραφειοκρατίας, αλλά εντελώς ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ για αστυνομικοί. Παιδάκια με το “σεις” και με το “σας”, που όμως δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι στην αστυνομία μπήκαν για να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ την εφαρμογή των νόμων και όχι για να ξύνουν τα… νύχια τους λες κι είναι στην Εφορία Χαλανδρίου.

  Προσωπικά, περισσότερο αίσθημα ασφάλειας και πειθαρχίας μού ενέπνεε ο μπουρτζόβλαχος του παρελθόντος που μπήκε με μέσον στην αστυνομία και έβγαζε τα εξουσιαστικά του κόμπλεξ, αλλά τουλάχιστον ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος – έστω και πιο άγαρμπα – ως προς το τι ρόλο επιτελούσε στην κοινωνία, παρά οι σημερινοί αναιμικοί και βαριεστημένοι-from-day-one απόφοιτοι των αστυνομικών σχολών.

 2. titanas says:

  Αυριανιστής , “Οι μπουρτζόβλαχοι του παρελθόντος” είναι ακόμα αυτοί που κάνουν κουμάντο. Οι νέοι και όσοι μπήκαν με πανελλήνιες κάνουν τα πιο χαζά πράγματα όπως να σου ζητάνε το δίπλωμα και τπτ άλλο

 3. nefstathiadis says:

  Εχθές πάντως, μάλλον απόφοιτοι του police academy πρέπει να ήταν…

 4. Αυριανιστής says:

  @titanas:

  Δεν αναφέρομαι στους αξιωματικούς, που ούτως ή άλλως είναι άλλη κατηγορία είτε είναι “παλιοί”, είτε “νέοι”. Αναφέρομαι στον ΑΠΛΟ, ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΟ αστυνομικό, εκείνον δηλαδή που έρχεται άμεσα πρόσωπο με πρόσωπο με την καθημερινή μικροπαραβατικότητα και την απειθαρχία που ολοένα και εξαπλώνεται σαν μικρόβιο στο αίμα του νεοέλληνα.

  Ο απλός αστυνομικός λοιπόν της παλαιάς κοπής, ήταν πολύ πιο ευσυνείδητος, γιατί έστω και λανθασμένα τού είχαν εμφυσήσει το αίσθημα της εξουσίας και της υποχρέωσης για επιβολή των νόμων. Σήμερα, ο νέος αστυνομικός δεν αποτελεί παρά ένα φοβισμένο ανθρωπάκι, ψοφοδεές απέναντι στο νεοελληναραδισμό τού “έτσι μ’ αρέσει” και κοιτάει να… συμβιβάζεται με την παρανομία, τρέμοντας μη φάει καμιά δυσμενή. Πες μου ΕΝΑ παράδειγμα τροχαίας που έχεις ζήσει, στο οποίο ο αστυνομικός να ήταν άτεγκτος και να μη διαπραγματεύτηκε με τον παραβάτη για να του κόψει τελικά κλήση υποδεέστερης ποινής. Αμφιβάλλω αν θα βρεις ένα τέτοιο παράδειγμα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s