Εκεί που σταματάει η λογική, αρχίζουν…οι μπάτσοι

Posted: December 8, 2008 in Κoινωνία, Πoλιτική
Tags: , ,

police_academy_protest

Η λογική λέει οτι όταν ένας αστυνομικός διαπιστώσει κάποια παραβατική συμπεριφορά, προσπαθεί να συλλάβει τον παραβάτη. Να τον συλλάβει και να τον παραδώσει στη δικαιοσύνη και όχι να την αποδώσει μόνος του. Και αν δεν μπορεί μόνος του λόγω ανωτέρας βίας να ζητήσει ενισχύσεις. Αν πχ ο μπάτσος διαπιστώσει οτι ο ύποπτος έχει και πχ 30 φίλους του μαζί (όπως έγινε σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στην περίπτωση του Αλέξη), να ζητήσει ενισχύσεις για τη σύλληψή του. Και φυσικά σε καμία μα καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιήσει όπλο. Εκτός φυσικά αν η ζωή του ήταν σε τεράστιο κίνδυνο. Κάτι που φυσικά δεν προέκυψε από πουθενά. Εκτός αν κανείς πιστεύει οτι ένα ποτήρι με ουίσκι ή φραπέ αποτελεί κίνδυνο κατά της ζωής του κάθε μπάτσου τόσο σοβαρό που να τον κάνει να βγάζει το κουμπούρι από τη ζώνη.

Αλλά ποιός έχασε τη λογική για να τη βρουν…οι μπάτσοι; Ή έστω οι ειδικοί φρουροί. Που -και καλά- περνούν και από ειδική εκπαίδευση και ιδιαίτερα τεστ δεξιοτήτων. Του κώλου τα εννιάμερα. Σύμφωνα με τα όσα άκουσα στο ραδιόφωνο σήμερα το πρωί, οι ειδικοί φρουροί δεν περνάνε από ψυχολογικά και άλλα παρεμφερή τεστ. Δεν γνωρίζουμε δηλαδή αν ο ράμπο της γειτονιάς μας ή ο φύλακας των γραφείων του πασοκ έχει σώας τας φρένας του ή αν έχει λασκάρει κάποια βίδα. Δεν ξέρουμε αν ο επικίνδυνος -πλέον- φονιάς του Αλέξη, σκέφτηκε πριν τραβήξει την σκανδάλη ή αν απλά είπε μέσα του “μπάτοσς ε; πάρτα…”. Από τους πρώτους λέει που μπήκαν στο σώμα των ειδικών φρουρών. Πεπειραμένος. Ποιός και πως τον επέλεξε για ειδικό φρουρο; Τον τσέκαρε κανείς ρε γαμώτο μου αν ο τύπος το αντέχει το σπορ; Απ’ οτι φαίνεται όχι. Και δυστυχώς τη λασκαρισμένη βίδα του μπάτσου, την πλήρωσε ένα αθώο παιδί με τη ζωή του.

Πόσες και πόσες φορές η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει ξεφτυλιστεί και δεν έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα με τη συμπεριφορά της. Με τον ξυλοδαρμό ηλικιωμένων συνταξιούχων κατά τη διάρκεια πορείας, με το να στέλνουν φοιτητές ξυλοφορτωμένους στα νοσοκομεία (θυμηθείτε την  περίπτωση του Κύπριου φοιτητή) επειδή απλά έτυχε να περνάνε από εκεί, με βασανιστήρια αλλοδαπών οικονομικών μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα, με…με…με….με. Έγινε κάτι μετά από όλα αυτά; Όχι βέβαια. Και -μεταξύ μας- δεν βλέπω φως στο τούνελ. Οι ίδιοι κομπλεξικοί που είναι σήμερα με το γκλομπ και το κουμπούρι στο χέρι, οι ίδιοι θα είναι και αύριο. Ακούστε και αυτό το απόσπασμα, για να καταλάβετε σε τι ανθρώπους έχει παραχωρηθεί αστυνομική εξουσία και δύναμη επιβολής της τάξης.

Ειπαμε: “Εκει που σταματαει η λογικη, αρχιζουν…οι μπατσοι”

update: η φωτογραφία του άρθρου είναι τραβηγμένη σήμερα (8/12) περίπου στις 11πμ έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Σχολής στην Κηφισίας
Advertisements
Comments
 1. Αυριανιστής says:

  Εντάξει, είναι σαφές ότι – σύμφωνα με με σχεδόν όλες τις μαρτυρικές καταθέσεις – στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε καμία επίθεση τέτοια που να δικαιολογεί “νόμιμη άμυνα” του δολοφόνου μπάτσου. Και εντάξει, είναι σαφές ότι σχεδόν όλοι στερούνται κατάλληλης εκπαίδευσης που θα ενισχύσει τα skills τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, όπως π.χ. η αυτοκυριαρχία.

  Ωστόσο, υπάρχει και ένα “όμως”…

  Όμως, λοιπόν, πολύ θα ήθελα να ξέρω ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ θα ήταν δυνατόν να “συλληφθούν” με ενισχύσεις, τα “30 άτομα” που διαπράττουν ομαδόν μια παραβατική συμπεριφορά. Μέχρι να έρθουν οι “ενισχύσεις”, η παραβατική συμπεριφορά θα έχει ήδη γίνει ανεξέλεγκτη, όπως γίνεται κάθε τόσο στα Εξάρχεια. Και ακόμα περισσότερο, θα ήθελα να μάθω μερικά παραδείγματα κατά τα οποία η μέθοδος των “ενισχύσεων” οδήγησε όντως σε συλλήψεις. Γιατί προσωπικά δεν γνωρίζω ΚΑΝΕΝΑ τέτοιο παράδειγμα. Αντίθετα, οδηγεί ΠΑΝΤΑ στην ανενόχλητη διαφυγή των παραβατών.

  Άλλο να κατηγορούμε (ΔΙΚΑΙΩΣ) τον συγκεκριμένο μπάτσο-δολοφόνο για τη συγκεκριμένη πράξη του, κι άλλο να εμμένουμε τυπολατρικά σε μια μέθοδο ψευτοαστυνόμευσης που έχει αποδειχθεί 100% αναποτελεσματική μέχρι τώρα. Ο Σαρκοζί (ως υπουργός το 2005) έδειξε το δρόμο της αποτελεσματικότητας και της μηδενικής ανοχής, και είδατε πού έφτασε.

 2. nefstathiadis says:

  Μα στη συγκεκριμένη περίπτωση, κανείς δεν μίλησε για ομαδική παραβατική συμπεριφορά. Μίλησε για μεμονωμένη. Του θύματος
  Ακόμα και αν υπήρχε ομαδική παραβατική συμπεριφορά, φέρνεις 2 διμοιρίες από την Τρικούπη (που κάθονται έξω απο το πασοκ), τις ξαμωλάς και γραπώνεις μερικούς. Ίσως όχι και τους 30, αλλά 5-6 σίγουρα…

  επιπρόσθετα, στο συγκεκριμένο σκηνικό, ΔΕΝ υπήρχε παραβατική συμπεριφορά. Εκτός αν πιστεύουμε τα όσα λέει η ΕΛ.ΑΣ

 3. Αυριανιστής says:

  Όχι, δεν πιστεύω όσα λέει η ΕΛ.ΑΣ., γιατί σύμφωνα με τις μαρτυρίες δεν υπήρχε καμία παραβατική συμπεριφορά. Από την άλλη, πρέπει κι εμείς να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν ενδεδειγμένη η πρακτική των πιτσιρικάδων να “κράξουν” το περιπολικό χωρίς αυτό να τους δώσει καμία αφορμή. Εκτός κι αν ως “αφορμή” μπορούμε να θεωρήσουμε την… κίνηση του περιπολικού στα όρια του… άβατου των Εξαρχείων!

  Τις προάλλες ήμουν με το αυτοκίνητο στο κέντρο και θέλησα να παρκάρω σε μια κάθετη της Στουρνάρη. Βρίσκω λοιπόν τυχαία μια θέση και παρκάρω. Βγαίνοντας κοιτάω όλα τα άλλα αυτοκίνητα πίσω και μπροστά, κανένα δεν είχε κάρτα στάθμευσης. Πάω να πάρω κάρτα στάθμευσης σε ένα ψιλικατζίδικο, και ο ιδιοκτήτης μου λέει “δεν έχουμε, γιατί κανείς δε βάζει. Εδώ και ένα χρόνο που φάγανε ξύλο κάτι δημοτικοί αστυνομικοί, στα Εξάρχεια δεν γίνεται κανένας έλεγχος στη στάθμευση.”

  Λοιπόν; ΑΥΤΑ τα Εξάρχεια θέλουμε; Να μην τολμάει ένστολος να πλησιάσει για κανένα λόγο;

 4. nefstathiadis says:

  όχι βέβαια. Σαφώς και δεν συμφωνώ με λογικές ξυλοδαρμών, άβατων κλπ. ΘΕΛΩ το όργανο να είναι εκεί,αλλά να είναι όπως πρέπει και όχι όπως γουστάρει και ωσάν Ντέρτι Χάρι. Ωστόσο ΑΝ ο μαθητής έκανε κάτι το μεμπτό (πχ τον αποκάλεσε μπάτσο ή τον έβρισε), οφείλει το όργανο να προβεί στις νόμιμες ενέργειες και όχι να τραβήξει κουμπούρι. Εκτώς αν η έκφραση “τι θες εδώ ρε μπάτσε” τον έκανε να θωλώσει και να μην ξέρει τι κάνει.

  Άραγε αυτός ο επικίνδυνος μπάτσος και όλοι οι υπόλοιποι των ειδικών φρουρών, έχουν ποτέ περάσει έλεγχο από ψυχίατρο; Να δούμε αν έχουν σώας τα φρένας τους βρε αδερφέ…

  υ.γ. μην ξεχνάς τη ζαρντινιέρα τη Θεσ/νίκη, τους πακιστανούς, τους βιασμούς στις πόρνες στα τμήματα καθώς και τόσα άλλα κατά καιρούς

 5. Αυριανιστής says:

  Κανείς δε λέει ότι οι υποθέσεις “ζαρντινιέρας”,, ξύλου με βιντεοσκόπηση στο Α.Τ. Ομονοίας και λοιπά, είναι κόσμημα για τη δημοκρατία μας. Και αμφιβάλλω αν κανένας αστυνομικός περνάει από ψυχιατρικές εξετάσεις. Αλλά όλα αυτά δε μπορούν να αποτελούν λόγους για να δεχτούμε τον ευνουχισμό της αστυνομίας και της έννομης τάξης. Πιστεύεις ότι μετά από αυτό το γεγονός, θα τολμήσει ποτέ αστυνομικός, για πολλά πολλά χρόνια, να κάνει το καθήκον του; Εγώ όχι. Θα φοβούνται να κάνουν ακόμα και τα ελάχιστα ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ. Δημόσιοι υπάλληλοι με τα όλα τους θα καταντήσουν.

 6. nefstathiadis says:

  Δεν νομίζω οτι το να ζητάω ψυχιατρικές εξετάσεις για όσους κρατούν περίστροφο είναι ευνουχισμός. Αντιθέτως είναι προστασία από κάποιον ο οποίός αν σαλτάρει μπορεί να αφαιρέσει ζωές. Όπως και συνέβη άλλωστε. Και επιπρόσθετα ζητάω αυστηρότερες επιλογές στο ποιός γίνεται μπάτσος γενικώς. Θέλω ανθρώπους που να μπορούν να σκέφτονται πριν δράσουν και όχι ρομποτάκια. Δεν ζητάω επιστήμονες, δεν μπορώ όμως τους κομπλεξικούς και τους βλάκες. Γιατί μπορεί το περίστροφο να έχει τη μέγιστη δύναμη πρόκλησης ζημιάς, αλλά -πίστεψέ με- και το γκλομπ που κρατάνε τα ΜΑΤ μπορεί να κάνει εξ’ ίσου σημαντική ζημιά.

 7. nefstathiadis says:

  Και επιτέλους, ας πάψουν ΟΛΟΙ τους να μιλάνε για μεμονωμένα ατυχή περιστατικά. Σε νοήμονες ανθρώπους μιλάνε. Όχι σε ζώα,,,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s