Περί κρασιών στα Αθηναϊκά εστιατόρια

Posted: February 11, 2009 in Περί γαστρονομίας
Tags: , , , , ,

almaviva 1998

To Σάββατο το βράδυ είχε έξοδο. Πήγαμε οικογενειακώς και δοκιμάσαμε το νέο Vardis με την προσέγγιση στην Ελληνική κουζίνα. Το φαγητό ήταν πραγματικά πολύ καλό (θα μιλήσω ανεξάρτητα για αυτό σε άλλο τόπικ), αλλά αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η κάρτα των κρασιών. Ιδιαίτερα ενημερωμένη τόσο στον Ελληνικό όσο και στον ξένο αμπελώνα. Ιδίως στα κόκκινα. Ωστόσο πέτυχα δύο τιμές κρασιών οι οποίες ομολογουμένως με άφησαν άναυδο. Η κάθε μία για διαφορετικό λόγο.

Λόγου χάρην, είδα Κτήμα Alpha One του 2001 (με επιφύλαξη η χρονιά +/- 1 έτος) στα 135 ευρώ. Πράγματι ένα αρκετά καλό κρασί και σε περιορισμένη παραγωγή. Την ίδια ώρα όμως, στην ίδια κάρτα με 140 ευρώ μπορεί κανείς να βρει το διαμάντι της Χιλής το Almaviva (χρονολογίας 1999). Ένα πραγματικά εκπληκτικό κρασί το οποίο φέρει την υπογραφή του κορυφαίου οίκου κρασιών της Χιλής Concha e Toro σε συνεργασία με τον Baron Philippe de Rothschild, ένα όνομα που φυσικά προκαλεί δέος στο άκουσμά του. Και φυσικά η συνεργασία αυτή έχει δημιουργήσει ένα κρασί που άνετα συγκρίνεται ή και ξεπερνάει πολλά από τα κορυφαία Μπορντώ!!

Δεν γνωρίζω πως και γιατί και αν δικαιολογημένα (με βάση τους ειδικούς και τους γνώστες) το Alpha One τιμολογείται τόσο ακριβά. Έχοντας δει σε κάβα το Alpha One να πωλείται προς 50κάτι ευρώ, δεν θεωρώ παράλογα τα 135 στο εστιατόριο αφού η σχέση τιμών κάβας-εστιατορίου είναι περίπου επί 2-2.5.  Ωστόσο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί in the first place ξεκινάμε από βάση 50κάτι ευρώ. Αδυνατώ να το καταλάβω. ΟΚ το συγκεκριμένο κρασί είναι σε πολύ περιορισμένο αριθμπο φιαλών αλλά αρκεί αυτό από μόνο του για αυτή την τιμή εκίνησης; Προσωπικά, έχοντας πιεί 1-2 φορές Alpha One δεν εντυπωσιάστηκα. Και σίγουρα όχι με βάση και την τιμή του. Γι αυτό και στο Vardis προτίμησα το Almaviva. Και δεν απογοητεύτηκα καθόλου…

Advertisements
Comments
 1. Nikos says:

  Εγώ Νάσο προσθέτοντας στα σχόλια σου διαφωνώ με ( και δεν καταλαβαίνω) το Χ2-2,5 που χρεώνουν τα Ελληνικά εστιατόρια πάνω στην πραγματική τιμή των κρασιών.
  Αντί να υπάρχει ένα ποσοστιαίο περιθώριο κέρδους (έστω και ως φύλακτρο στην κάβα ρε αδερφε) ο καθένας χρεώνει ότι του κατέβει στο κεφάλι.

  Δεν βλέπω κανέναν λόγο ένα κρασί που στην ΛΙΑΝΙΚΗ του τιμαται 50 euro…σε ένα restaurant να τιμάται 135.
  Θα καταλάβαινα απόλυτα το +20% – +30% …άντε τα 70 euro…το 135 δεν το δέχομαι.
  Αν χόρευαν μπροστά μου τα μπαλέτα…Bolshoi… μπορεί και να το έτρωγα. 🙂

  Το Vardis είναι κορυφαίο ελληνικό εστιατόριο.
  Δεν έχει όμως κανένα πραγματικό λόγο να χρεώνει τα κρασιά 3 φορές πάνω από την λιανική τους.
  Αυτή η σχέση τιμών είναι άλλο ένα από τα χιλιάδες Ελληνικα παράδοξα.
  Και φυσικά απαράδεκτη.

 2. nefstathiadis says:

  Νίκο, η σχέση κόστους από την κάβα στο εστιατόριο και εγώ δεν ξέρω πως έχει προκύψει. Ωστόσο είναι μία παγιωμένη κατάσταση εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα ξάφνικά. Το αν ένα εστιατόριο έχει λόγο να χρεώνει 2-3 φορές πάνω στην τιμή λιανικής, η εξήγηση είναι απλή: ΚΕΡΔΟΣ. Εύκολο μάλιστα. Χωρίς κόστος στην κουζίνα όπως το φαγητό. Το κρασί βγάζει μέρος των σπασμένων του φαγητού σε ένα εστιατόριο. Τώρα μάλιστα που το σκέφτομαι, το φαινόμενο αυτό δεν είναι Ελληνικό. Ισχυει κάργα και στην Ευρώπη. Που να δεις τι γινόταν στο Λονδίνο όταν η σχέση Λίρας-ευρώ ήταν στο 1.5!!!

  Και μία διόρθωση. Το Vardis ΗΤΑΝ εκ΄ των κορυφαίων Ελληνικών εστιατορίων. Πλέον έχει πέσει και προσπαθεί να ξανανέβει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s