Λεντς εντ τσεντς, γουέλκαμ του Γκρις

Posted: February 21, 2009 in Γεvικά
Tags: , , , , ,

Λεντς εντ τσεντς, γουέλκαμ του Γκρις

Η παραπάνω πρόταση αποτελεί την Ελληνική εκδοχή του “Ladies and gentlemen welcome to Greece”. Με αυτού του επιπέδου αγγλικά μας υποδέχθηκε η επικεφαλής αεροσυνοδός της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος γύρω στις 2πμ. Με αντιστοίχου επιπέδου Αγγλικά όμως μας συντρόφευσε σε όλο μας το ταξίδι της επιστροφής από το Stansted εχθές το βράδυ. Στις ανακοινώσεις για το ταξίδι, στα περί των αφορολογήτων ειδών και γενικά, όσες φορές χρειάστηκε να ακούσουμε τη φωνή της από τα μεγάφωνα του αεροσκάφους. Αγγλικά που δυσκολευθήκαμε να καταλάβουμε τόσο εγώ όσο και η Σοφία. Άθλια προφορά, απαράδεκτο λεξιλόγιο, καμία χροιά στο διάβασμα και -σίγουρα- κανένα τυποποιημένο κείμενο προκειμένου να μην υπάρχουν παύσεις για να ανασύρει η ιπταμένη τα Αγγλικά του Στρατηγάκη και του Palso.

Αμφιβάλω αν αυτές τις ανακοινώσεις θα μπορούσε να τα καταλάβει έστω και ένας αγγλόφωνος επιβάτης. Όχι οτι ήταν τίποτε ιδιαίτερες ή ζωτικής σημασίας πληροφορίες αλλά σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν απαράδεκτο και μάλλον χαλάει την εικόνα της νούμερο 1 αεροπορικής της περιόδου 2008-2009 (ως τέτοια ψηφίστηκε η Aegean).

υ.γ.1: Στην αρχή είχα αποφασίσει να γράψω ένα μικρό κομμάτι για τον Joel Robuchon και την απογοήτευση από το La Cuisine. Δεν θα το κάνω όμως γιατί πραγματικά δεν αξίζει. Το μόνο στο οποίο αξίζει να σταθώ είναι το οτι ακόμα και στο χειρότερο ταβερνείο της Αθήνας δεν θα χρειαζόταν να περιμέναμε μισή ώρα για να μας πάνε στο τραπέζι μας και όντας μάλιστα συνεπείς στο χρόνο άφιξής μας. Για εστιατόριο που κινείται σε αυτό το υψηλό επίπεδο, αυτό είναι Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕΚ-ΤΟ

υ.γ.2: Για μία ακόμα φορά διαπίστωσα πως οι Λονρέζοι οδηγοί σέβονται τον πεζό στα φανάρια και τις διαβάσεις. Με το που πατάς το πόδι στου στη διαγραμμισμένη διάβαση, κόκαλο τα αυτοκίνητα για να περάσεις. Και φυσικά οι διαβάσεις σε κάθε περίπτωση μένουν ελεύθερες και δεν μπλοκάρονται, προκειμένου να μπορούν οι πεζοί να περνάνε χωρίς πρόβλημα.

Advertisements
Comments
 1. Αυριανιστής says:

  Θυμίζει την κλασική ανακοίνωση της ελληνικής ακτοπλοΐας “ολ πάσετζερ ντεστινέσιο Πάρος κάντλι ρικουέστε του γκετ ρέντι του ντιζεμπάρκ” (που κι αυτές πλέον έχουν εκλείψει μετά την εισαγωγή αυτοματοποιημένων προηχογραφημένων ανακοινώσεων στα νεότερα πλοία).

  Εμ, τι νομίζατε; Μόλις έγινε καθεστώς και η Aegean και νιώθει ότι πια δεν κινδυνεύει από σοβαρούς ανταγωνιστές, άρχισε κι αυτή τις εκπτώσεις στην ολική ποιότητα. Άντε, να τελειώνει η εξαγορά της Ολυμπιακής από το Βγενόπουλο, να δούμε σιγά-σιγά πραγματικό ανταγωνισμό ποιότητας και τιμών σ’ αυτή την έρμη τη χώρα…

 2. nefstathiadis says:

  δυστυχώς το φαινόμενο είναι σύνηθες και όχι μόνο Ελληνικό. Όταν φτάνεις στην κορυφή και νοιώθεις οτι δεν απειλείσαι, τότε αρχίζεις τους “συμβιβασμούς” στην ποιότητα. Ο σκληρός ανταγωνισμός είναι η μόνη λύση…

 3. Αυριανιστής says:

  Δεν ξέρω πόσο σύνηθες είναι το φαινόμενο. Έχω ταξιδέψει με πολλές αεροπορικές εταιρείες, και τέτοιο χάλι στις αναγγελίες μόνο σε ελληνικές έχω δει.

  Επίσης, μια φορά στο Άμστερνταμ, ο οδηγός έκανε μια ανακοίνωση (και φυσικά όχι προηχογραφημένη). Ε, λοιπόν, ούτε cockney του Λονδίνου δεν θα είχε τόσο σωστή σύνταξη και τόσο σωστή προφορά. Φαντάσου: ένας απλός οδηγός ΤΡΑΜ. Το ίδιο και στη Σουηδία, όταν ρώτησα έναν οδηγό λεωφορείου να μου πει πώς θα πήγαινα κάπου πεζός από τη στάση που θα κατέβαινα. Μπορεί η προφορά του να έφερνε ελαφρώς προς το σουηδικό, αλλά τα αγγλικά του καθεαυτά ήταν άπταιστα.

 4. christos says:

  το ίδιο πραγμα σκεφτόμουν σήμερα στο δελφίνι γυρνώντας απο Αίγινα. έπαιξε μια αναγγελία που ακουγόταν σαν μια λέξη 455 συλλαβών και δεν κατάλαβα τίποτα! είναι εντυπωσιακό πάντως!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s