Οδηγώντας το Πάσχα: Η χαρά του Ελληνάρα

Posted: April 21, 2009 in Άσφαλτος
Tags: , , , , , ,

pasxa1

Τις ημέρες του Πάσχα και ιδίως κατά την έξοδο και την είσοδο στις μεγάλες πόλεις, παρατηρείται πραγματικά ένας χαμός στις Εθνικές και επαρχιακές οδούς. Στην άσφαλτο κυκλοφορούν κάθε λογής “Ελληνάρες” οδηγοί οι οποίοι κυριολεκτικά ξεσαλώνουν, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τόσο τη ζωή τους όσο και τις ζωές των άλλων. Τι είδα λοιπόν φέτος το Πάσχα:

 • Εκατοντάδες οδηγούς δικύκλων να οδηγούν στη λωρίδα ασφαλείας (η μικρή στο πλάϊ). Η οδήγηση αυτή δημιουργεί μποτιλιάρισμα και έξτρα συμφόρηση αφού αν η Εθνική σε εκείνο το σημείο έχει 2 λωρίδες, αυτόματα γίνονται 3 (με τη χρήση της αφαλείας) και όπου έχει έργα ή τούνελ όσοι οδηγούν στην ασφαλείας, “χώνονται” προς τα αριστερά για να βγουν στον κυρίως δρόμο, αναγκάζοντας τους οδηγούς να κόβουν ταχύτητα για να τους αφήσουν να βγουν. ΄Χώρια δε, είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο για κάποιο όχημα με πρόβλημα να σταματήσει στην ασφαλείας αφού θα έρθει από πίσω κορνάρωντας ο Ελληνάρας (δεν είναι δυνατόν όλες οι στάσεις να γίνονται σε χώρους Parking). Φανταστείτε λοιπόν τι χάος επικράτησε στο τούνελ της αρπαχτής στο Αρτεμήσιο όπου οι 2+1 (ασφαλείας) λωρίδες, γίνονται ξαφνικά ΜΙΑ!!
 • Ελληνάρες να “χώνονται” σφήνα από λωρίδα σε λωρίδα στο διόδια μπας και κερδίσουν κανα μέτρο στην ουρά (ή και free πέρασμα από το e-pass όπως λέει ο φίλος αναγνώστης Αυριανιστής), ή με πρόσχημα οτι δεν είδαν ποιά είναι η λωρίδα για E-Pass.
 • All time classic οδήγηση και προσπέραση από δεξιά χωρίς προφανή και σοβαρό λόγο
 • Οδήγηση στην αριστερή με ταχύτητες < 100χλμ/ώρα που καθιστούν το όχημα τουλάχιστον επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια
 • Σβηστά φώτα στα τούνελ (είπα στο προηγούμενο ποστ: “τα φώτα τα ανάβουμε όχι για να βλέπουμε αλλά για να μας βλέπουν”
 • Οδήγηση σε διαγραμμισμένα σημεία της Εθνικής/Αττικής Οδού (εκεί που κάποια λωρίδα “κλείνει” προκειμένου να στενέψει ο δρόμος). Και μάλιστα κορνάρωντας επειδή άθελά σου τους “κλείνεις” (πως να μην τους κλείσεις αφού δεν μπορείς να φανταστείς από που σου έρχονται-πόσο μάλλον όταν το σημείο από όπου έρχονται είναι σημείο στο οποίο απαγορεύεται η οδήγηση)

Πραγματικά φρίκαρα με τα όσα αντίκρυσα το Πάσχα αυτό σε Εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους. Ο Έλληνας οδηγός έδωσε ρεσιτάλ πραγματικό στην άσφαλτο και άφησε για μία ακόμα φορά τα διαπιστευτήριά του. Η αστυνομία -όσο μπόρεσα να δω- ήταν εκεί που έπρεπε να είναι και προσπαθούσε να κάνει όσο καλύτερα μπορούσε τη δουλειά της. Και δεν έχω παράπονο. Το ίδιο και οι υπάλληλοι στα διόδια, βοηθούσαν την κατάσταση υποδεικνύοντας στους οδηγούς που ήταν οι λωρίδες e-pass, μοιράζοντας έντυπα κλπ. Ωστόσο το Πάσχα απ’ ότι φαίνεται είναι η χαρά του Ελληνάρα. Βοηθούντος του καιρού ξεσάλωσε…

Advertisements
Comments
 1. Αυριανιστής says:

  Εδώ είναι που πρέπει ξανά να τονίσουμε και την ανάγκη, επιτέλους, για ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ρόλο της Τροχαίας. Δεν είναι δυνατόν η Τροχαία να αρκείται στον ακρωτηριασμένο, υποβαθμισμένο ρόλο του χαμογελαστού …διανομέα φυλλαδίων -λίγο ακόμα και θα μοίραζαν και …κόκκινα αυγά- που απλώς, αν και όταν θυμηθεί, ρίχνει και καμιά κλήση για υπερβολική ταχύτητα. Αυτή η αμυντική τακτική πρέπει να αλλάξει. Ας τη στήσει η Τροχαία σε κάποιο στένεμα κι ας αρχίσει να γράφει ΣΩΡΗΔΟΝ όλους τους Ελληναράδες που παραβιάζουν τη ΛΕΑ, να δεις για πότε θα σφίξουν οι …στόλοι (των αυτοκινήτων). Ας αρχίσουν να κυκλοφορούν μετασκευασμένα συμβατικά αυτοκίνητα με κάμερες προσαρμοσμένες στις πλευρές τους, που θα καταγράφουν κάθε αντικοινωνική οδήγηση. Ας μπουν κάμερες στα τούνελ κι ας στέλνεται κλήση στο σπίτι όποιου δεν ανάβει τα φώτα. Ας, ας, ας… πολλά “ας”.

  Το σπουδαιότερο όμως είναι το εξής. ΕΜΕΙΣ, οι νομοταγείς και ευσυνείδητοι οδηγοί, ας μην δίνουμε έδαφος στην ανεύθυνη και αντικοινωνική οδήγηση. Ας μη δώσουμε χώρο σε εκείνον που μας προσπερνάει παράνομα παραβιάζοντας μεγαλοπρεπώς τη διπλή γραμμή, κι ας τον στείλουμε -ΝΟΜΟΤΥΠΑ ΠΑΝΤΑ- σε …ραντεβού με την αντιθέτως ερχόμενη νταλίκα. Τρέφω ακράδαντα την πεποίθηση ότι η απαλλαγή της κοινωνίας από τα άχθη της δεν είναι έγκλημα. Είναι στοιχειώδης κοινωνική υποχρέωση.

 2. nefstathiadis says:

  Πάντως -και ξέχασα να το ξαταγράψω- πέτυχα όχημα της τροχαίας με τον συνοδηγό να κάθεται στο πίσω κάθισμα και να καταγράφει σε μπλοκάι -προφανώς- πινακίδες οχημάτων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρανομούσαν

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s