Νέα κόλπα στο τιμόνι

Posted: April 28, 2009 in Άσφαλτος
Tags: , , , ,

Οδηγώντας την Κυριακή το μεσημέρι προς την Κηφισιά και τον “Τηλέμαχο”, είδα σε διερχόμενο αυτοκίνητο κάτι που με προβλημάτισε. Είδα τον οδηγό (γυναίκα στο συγκεκριμένο παραάδειγμα) να οδηγεί φορώντας ακουστικά ipod και προφανώς ακούγοντας μουσική (δεν θα είχε λόγο να τα φοράει αν δεν άκουγε)!! Απομακρυνόμενο το αυτοκίνητο συνηδειτοποίησα οτι το σκηνικό αυτό το έχω ξαναδεί. Έχω ξαναδεί οδηγούς αυτοκινήτων να οδηγούν ακούγοντας μουσική από ακουστικά και όχι από το κλασσικό ραδιόφωνο/cd του οχήματος!!

Μία φορά στο παρελθόν που δοκίμασα να το κάνω και να οδηγήσω με ακουστικά, σταμάτησα στα πέντε μέτρα και τα έβγαλα. Ήμουν τόσο απομονωμένος από τον έξω κόσμο και δεν άκουγα σχεδόν τίποτα, που αυτό με έκανε να φρικάρω. Νόμιζα οτι πήγαινα κάπου χωρίς να μπορώ να αντιληφθώ τίποτα από όσα συνέβαιναν γύρω μου. Τα γύρω αυτοκίνητα που ενδεχομένως κόρναραν, τον τροχονόμο με τη σφυρίχτρα του, το ασθενοφώρο ή το όχημα της πυροσβεστικής… Δεν ξέρω αυτοί που το κάνουν αν μπορούν να οδηγούν και να μην ακούν αλλά εγώ προσωπικά δεν μπορώ. Το θεωρώ έως και επικίνδυνο με βάση το πως βλέπω τον εαυτό μου ως οδηγό αλλά και με βάση το τι σαβούρα κυκλοφορεί στους Ελληνικούς δρόμους.

Ξέρω οτι ο Κ.Ο.Κ απαγορεύει τη χρήση κινητού χωρίς την κατάλληλη συσκευή  bluetooth προκειμένου να μην εμπλέκονται τα χέρια κατά τη χρήση. Και πολύ καλά κάνει, ασχέτως αν το μέτρο έχει χαλαρώσει πάρα πολύ. Στο τηλέφωνο επιπρόσθετα, το ένα αυτί του οδηγού είναι ελεύθερο και μπορεί να ακούει και να αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Να ακούσει ένα κορνάρισμα, μία σειρήνα. Στο ipod όμως; Πως θα ακούσει ο οδηγός τι γίνεται γύρω του; Ή μήπως όταν το ακούσει θα είναι πολύ αργά; Εκτός εάν -από την άλλη-, η δικιά μου αντίδραση στη χρήση ipod ήταν απλά η εξαίρεση σε έναν κανόνα που λέει οτι ο οδηγός δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με ακουστικά στα αυτιά και πως η αντίληψή του και η ικανότητά του δεν επηρεάζονται από τη μουσική.

υ.γ. έχω δει κωφάλαλο να οδηγεί. Ξέρει κανείς αν προβλέπεται χορήγηση διπλώματος σε αυτή την κατηγορία ατόμων;
Advertisements
Comments
 1. niki says:

  έχεις απόλυτο δίκιο!
  το i pod είναι πιο επικίνδυνο από το κινητό!
  στην ασφαλή οδήγηση παίρνουν μέρος τουλάχιστον τρείς (όραση, ακοή & αφή) αισθήσεις εκ των πέντε.

  νομίζω πάντως πως οὐτε στο εξωτερικό απαγορεύεται η χρήση του!

 2. vaggelis says:

  για το ΥΓ σου:
  ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΚΩΦΑ ΑΤΟΜΑ
  (Απόφαση Υπ. Συγκοινωνιών 33950/84)

  Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται οι παθήσεις και οι αναπηρίες που αποτελούν αιτίες ακαταλληλότητας για χορήγηση ή ανανέωση οδήγησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων. Σε ότι αφορά τα κωφά άτομα, ορίζονται τα εξής:
  Δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης οι βαρύκοοι των οποίων το ποσοστό βαρυκοΐας υπερβαίνει το 35-45΄% κατά Fowler και Sabine, ανεξάρτητα αιτιολογίας. Ηλεκτροακουστική συσκευή δεν επιτρέπεται.
  Η ανανέωση της άδειας οδήγησης εναπόκειται στην κρίση της Δευτετοβάθμιας Ιατρικής Επιτροπής, η οποία και λαμβάνει ύποψη το βαθμό και τη μορφή βαρυκοΐας και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ηλεκτροακουστικής συσκεύης.
  Κατ’εξαίρεση επιτρέπεται να αποκτούν οι κωφάλαλοι άδεια οδήγησης κατηγορίας Α΄και Β΄υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  Η ιατρική εξέταση για την απόκτηση ή την ανανέωση της άδειας οδήγησης θα διενεργείται από τη Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή.
  Θα προηγείται εξέταση των κωφαλάλων σε ιατροψυχολογικό κέντρο, στο οποίο θα προσδιορίζεται ο δείκτης νοημοσύνης τους που πάντα πρέπει να ξεπερνά τα 100 WAIS, αποκλειόμενης της χορήγησης άδειας στους κωφαλάλους λόγω αισθητικής ακουστικής αφασίας.

 3. nefstathiadis says:

  ok, κατάλαβα…

 4. Αυριανιστής says:

  Το μόνο που θέλω να ελπίζω ότι συνέβαινε, ήταν απλώς η συγκεκριμένη οδηγός να είχε iPhone και να είχε βάλει τα ακουστικά του στα αφτιά της (εν είδει hands free) για όταν χτυπήσει το τηλέφωνο. Δηλαδή, να μην άκουγε μουσική από αυτά.

  Γενικότερα πάντως, είναι αλήθεια ότι ο έλεγχος για τη μη χρήση κινητού κατά την οδήγηση όχι απλώς έχει χαλαρώσει πολύ, αλλά είναι ανύπαρκτος. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ βλέπω συνήθως πάνω από δύο οδηγούς να οδηγούν κρατώντας το κινητό και μιλώντας, ενώ αντίθετα βλέπω πολύ σπάνια κάποιον σε διπλανή λωρίδα να φορά Bluetooth στο αυτί (εντάξει, κάποιοι όπως εγώ μπορεί να έχουν είτε Bluetooth car kit -αυτό που πιάνει στο σκιάδιο- είτε ενσωματωμένο στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου). Σημασία έχει όμως όχι είναι καθημερινό το φαινόμενο της ομιλίας κατά την οδήγηση με το κινητό στο χέρι.

  Και εδώ είναι που πρέπει να αναδείξουμε, για μια ακόμη φορά, το ΤΕΡΑΣΤΙΟ έλλειμμα ελέγχου και ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ στους Ελληνικούς δρόμους. Όσο αυτό θα υπάρχει, τόσο οι νεκροί από δυστυχήματα θα παραμένουν πρώτοι σε αριθμό στην Ευρώπη. Η ιδιωτικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων και προστίμων θα ήταν μια πολύ αποτελεσματική λύση, αλλά άντε βρες τα με τους θεσμολάγνους που θα σκούζουν επικαλούμενοι το “Σύνταγμα” και που προτιμούν να συνεχίζεται το σημερινό δολοφονικό μπάχαλο στους δρόμους παρά να υπάρχει αποτελεσματική αστυνόμευση…

  Ως συνήθως, στην Ελλάδα πάντα θα υπάρχει μια δικαιολογία για να συντηρείται η απόλυτη ακινησία και αποτελμάτωση. Σε όλα.

 5. thmi says:

  Μήπως είχε iPhone;
  Τα ακουστικά/handsfree του είναι ίδια με του iPod με την προσθήκη ενός μικροσκοπικού μικροφώνου στο καλώδιο του δεξιού αυτιού.

 6. nefstathiadis says:

  ενδεχομένως και να είναι έτσι όπως το λες. Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ωστόσο να θυμίσω οτι ο ΚΟΚ προβλέπει, η ομιλία σε τηλέφωνο κατά την ωρα της οδήγησης να γίνεται υποχρεωτικά μέσω ακουστικού bluetooth και όχι με ακουστικά τύπου iphone με καλώδιο. Αφ’ ενός για να μην μπλέκονται τα χέρια του οδηγού με τα καλώδια, αφ’ ετέρου για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει το ένα αυτί ελεύθερο για να ακούει τι γίνεται. Όταν μιλάς με το σύστημα του iphone, δεν αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται πέριξ…
  τεσπα…

 7. thmi says:

  Αυτή την απαγόρευση του handsfree με καλώδιο την βρίσκω ιδιαίτερα βλακώδη, δεδομένου ότι οι πιο πολλοί που έχουν bluetooth θα πιάσουν το κινητό τους για να δουν ποιός τους πέρνει και επίσης σε πολλές περιπτώσεις αν υπάρχει θέμα με το bluetooth (που θα υπάρχει…Murphys Law), θα αναγκαστούν να μιλήσουν από το τηλέφωνο.

  Επίσης μπορώ να σας πω οτι απλά φορώντας και τα δύο ακουστικά του iPhone, χωρίς όμως να ακους μουσική, ακους μια χαρά, το ίδιο και καλύτερα από το αν παίζει το stereo στο αυτοκίνητο.

 8. nefstathiadis says:

  Το θέμα δεν είναι αν ακους καλά, καλύτερα ή χειρότερα σε σχέση με το bluetooth. Το θέμα είναι οτι οταν τα αυτιά φράζουν από ακουστικά (παίζοντας ήχους συνομιλίας ή μουσική), τότε ο οδηγός χάνει σχεδόν εντελώς την αίσθησή του αφού η ακοή περιορίζεται στο ελάχιστο. Και -πίστεψέ με- υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο “ακούω μουσική από το στερεοφωνικό” με το “ακούω μουσική από τα ακουστικά”. ΤΕΡΑΣΤΙΑ.

  Όσο για το αν ο οδηγός πιάσει το κινητό για να δει ποιός τον καλεί, ναι οκ έτσι είναι. Αλλά αυτό ισχύει είτε έχεις απλό ακουστικό, είτε bluetooth, είτε δεν έχεις καν ακουστικό…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s