Προστασία μαρτύρων: Κάτι δεν κάνουν σωστά…

Posted: June 17, 2009 in Κoινωνία
Tags: , , , , , , ,

dolofonia

Ξύπνησα σήμερα το πρωί και το πρώτο πράγμα που διάβασα στις ειδήσεις ήταν η δολοφονία του αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής από σφαίρες αγνώστων στα Πατήσια. ΟΚ -θα πει κανείς- ούτε η πρώτη δολοφονία αστυνομικού είναι, ούτε η τελευταία, και σίγουρα μία δολοφονία με 15-20 σφαίρες είναι γεγονός απεχθές.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι το γεγονός πως σε όλα ανεξαιρέτως τα ρεπορτάζ αναφέρεται η “μικρή” λεπτομέρεια οτι ο αστυνομικός φύλαγε μάρτυρα σχετιζόμενο με τη δίκη του ΕΛΑ. Ο οποίος -μάρτυρας- ήταν σε καθεστός προστασίας μαρτύρων, δηλαδή ήταν προστατευμένος και κρυμένος με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς να μην ξέρει για αυτόν. Ούτε ποιός είναι, ούτε που είναι, ούτε τι κάνει…. Και παρ’ όλα αυτά, σε κάποια sites αναφέρθηκε μέχρι και το όνομα του μάρτυρα!!

Ωραία προστασία λοιπόν.  Μόνο στην Ελλάδα γίνεται να είσαι σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων και να ξέρουν όλοι πως λέγεσαι και που σε κρύβουν!! Να θες να καταθέσεις σε δίκη και πλέον να μην μπορείς. Γιατί ο συγκεκριμένος μέρτυρας αμφιβάλω αν θα βρει τη δύναμη να καταθέσει για ότι τον ήθελαν να καταθέσει. Αφού οι δράστες καθάρισαν το φρουρό του τόσο εύκολα, προφανώς και του πέρασαν το…μήνυμα.

Κάποιοι, κάπου στην ΕΛ.ΑΣ λοιπόν, είναι προφανές οτι κάτι δεν κάνουν σωστά. Δεν είναι δυνατόν να ξέρουν οι δημοσιογράφοι (και οι δολοφόνοι) τα πάντα για καποιον ο οποίος είναι σε καθεστώς προστασίας. Δεν είναι δυνατόν να προστατεύεις κάποιον και όλοι να ξέρουν πως λέγεται, που μένει, πως μοιάζει στα χαρακτηριστικά προσώπου κλπ. Και δεν λέω οτι πρέπει να γίνουμε Χόλιγουντ με φαντασμαγορικές εξαφανίσεις, πλαστικές εγχειρήσεις και αλλαγές ταυτοτήτων. Ας κάνουμε όμως τα…βασικά. Φαίνεται όμως οτι για την ΕΛ. ΑΣ αυτό είναι πολύ δύσκολο…

Advertisements
Comments
 1. niki says:

  ίσως οι εν λόγω πληροφορίες έγιναν γνωστές εκ των υστέρων, μετά τη δολοφονία.
  λέω, ίσως…
  αυτή η μάρτυρας ήταν σε καθεστώς προστασίας πριν χρόνια, τότε με τις δίκες των τρομοκρατών.
  και μάλλον θα την ξαναέβαλαν επειδή αναψηλαφήθηκε η δίκη του ΕΛΑ.
  πάντως σίγουρα κάποιοι είχαν γνώση ως μη όφειλαν.

 2. nefstathiadis says:

  ίσως…αλλά και πάλι δεν θα έπρεπε να γίνουν γνωστές έστω και εκ των προτέρων
  Τι θα πει οτι έγινε η δίκη και πήγαν κάποιοι φυλακή; Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν ειναι όλα ΟΚ

 3. niki says:

  έτσι είναι.
  με την τρομοκρατία δεν τελειώνεις ποτέ.
  αν είδες τα δελτία απόψε, έγινε σχετική ανάλυση.

 4. nefstathiadis says:

  δεν είδα… τι απεφάνθησαν οι ειδικοί τηλε-δικαστές?

 5. Αυριανιστής says:

  Για να καταλάβετε πόσο είχαν σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες της προστασίας, τόσο συγκεκριμένη μάρτυρας όσο και η αστυνομία που την “προστάτευε”, αρκεί να αναλογιστείτε ότι (α) δεν είχε αλλάξει καν σπίτι και (β) δεν είχε αλλάξει στοιχεία ταυτότητας.

  Πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων (θα έπρεπε να) σημαίνει πρωτίστως πρόληψη και όχι καταστολή (δηλαδή αστυνομική φύλαξη). Η φύλαξη συνεπάγεται τεράστια σπατάλη ανθρώπινων πόρων -συνολικά 8 αστυνομικοί φύλαγαν, σε μόνιμη βάση, τη μάρτυρα αυτή, και μετά απορούμε που η εγκληματικότητα αλωνίζει ανεξέλεγκτη!- ενώ τα μέτρα πρόληψης κοστίζουν πολύ λιγότερα. Αλήθεια, τι θα κόστιζε στο κράτος να αλλάξει τα στοιχεία της μάρτυρος; ΜΗΔΕΝ. Τι θα του κόστιζε να της εξασφαλίσει (άλλη) εργασία; Ένα μισθό (που αν αφαιρεθεί από τους οχτώ οι οποίοι τώρα χαραμίζονται για δαύτην, μένουν εφτά μισθοί κέρδος). Τι θα του κόστιζε να αναλάβει να της ανταλλάξει το σπίτι με ένα άλλο (αν ήταν δικό της και δεν πλήρωνε ενοίκιο); Ελάχιστα.

  Αλλά, κατά τη γνώμη μου, μεγάλη ευθύνη έχει και η κυρία που υποδύεται τη μάρτυρα, και εν μέρει είναι κι εκείνη ηθική αυτουργός της δολοφονίας. Άπαξ και αποφάσισε ότι θα ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, έπρεπε να αναλάβει και ΟΛΕΣ τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται: αλλαγή ταυτότητας, δουλειάς, κατοικίας, τρόπου ζωής, κοινωνικού κύκλου. Αλλά ΔΕΝ το έκανε, γιατί κατά βάθος το μόνο που επιθυμούσε ήταν να εξασφαλίσει άκοπα 24ωρη αστυνομική προστασία, όχι φυσικά από τους “τρομοκράτες”, αλλά από τους μικροκλέφτες και διαρρήκτες του κοινού ποινικού δικαίου. Να έχει δηλαδή τζάμπα την προστασία που δεν μπορούμε να έχουμε όλοι εμείς ακόμα και επί πληρωμή στην καθημερινότητά μας. Ίσως κιόλας να ηδονιζόταν με την ιδέα αυτή.

  Βέβαια, η κάθε κλώσσα μπορεί να επιθυμεί ό,τι της κα…πνίσει. Το ερώτημα είναι κατά πόσον μια ευνομούμενη πολιτεία εκπονεί προγράμματα για να ικανοποιεί τις ματαιοδοξίες και τα απωθημένα της κάθε ψωνάρας, ή για να συμβάλει πραγματικά στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s