Να πως εφαρμόζεται σε Flocafe ο νέος αντικαπνιστικός νόμος

Posted: July 16, 2009 in Κoινωνία
Tags: , , , , ,

090716_flocafe

Και πιο συγκεκριμένα στο κατάστημα της Νέας Φιλοθέης επί της Λεωφόρου Κηφισίας δίπλα στο νοσοκομείο “Υγεία”. To σταχτοδοχείο γεμάτο αποτσίγαρα κανονικά. Οι πελάτες που τα κάπνισαν έμειναν εκεί για περίπου μισή ώρα. Στο διάστημα αυτό ουδείς υπάλληλος τους έκανε την παραμικρή σύσταση για να μην καπνίζουν, παρ’ όλο που στο διάστημα αυτό πέρασαν από το τραπέζι τους 2 ή 3 φορές τουλάχιστον.

Δεν ξέρω αν αυτό που αντίκρυσα αποτελεί συνολική πολιτική των Flocafe απέναντι στον νέο νόμο ή αν απλά είναι μεμονωμένο περιστατικό στο συγκεκριμένο κατάστημα. Βλέπω όμως οτι ο πελάτης βρίσκει και τα κάνει αφού ο καταστηματάρχης είτε αδιαφορεί για τα μέτρα ή απλά προτιμά να ρισκάρει προκειμένου να μην τον χάσει.

Και βέβαια -για να προλάβω τυχόν σχόλια/παρατηρήσεις- δεν είναι δικιά μου δουλειά να κάνω παρατήρηση στον πελάτη να το σβήσει ή στο κατάστημα να κάνει παρατήρηση. Δεν πρόκειται να τσακωθώ με τον κάθε κομπλεξικό Ελληνάρα που θα βρεθεί με την τσιγαρούμπα αναμένη και θα γυρίσει να μου πει “εσύ τι ζόρι τραβάς;” ή οτιδήποτε άλλο παρεμφερές. Γιατί είμαι σίγουρος οτι αν ζητήσω από καπνιστή να σβήσει το τσιγάρο του, τέτοια απάντηση θα λάβω.

Πρώτα απ’ όλα είναι θέμα καταστήματος να εφαρμόσει το νόμο. Και ή να ζητήσει στον πελάτη να σβήσει το τσιγάρο ή να περάσει να κάτσει στον κήπο. Και εδώ νομίζω οτι πρέπει οι μη καπνιστές ή όσοι απλά ενοχλούνται να αρχίσουν να ζητάνε από τους καταστηματάρχες να εφαρμόζουν το νόμο. Γιατί αλλοιώς αν δε το κάνουμε, επειδή ζούμε στη χώρα του “δεν βαριέσαι” και του “ωχ αδερφέ” είμαι σχεδόν σίγουρος πως δεν πρόκειται να δούμε καλύτερα αποτελέσματα. Οι εκάστοτε καταστηματάρχες θα βολεύονται και δεν θα κάνουν πολλά από μόνοι τους αφού οδείς θα παραπονιέται. Και είναι μόλις δεξαέξι μέρες μετά την εφαρμογή των μέτρων….

Advertisements
Comments
  1. Το είχα προβλέψει, εδώ: https://nasose.wordpress.com/2008/10/19/smoking_cigars_while_others_are_still_eating/#comment-187. Και απορώ ειλικρινά, αν περίμενε κανείς να γίνει διαφορετικά.

    Μόνο με συνεχή, ανελέητα ξεφωνήματα όλων των επιχειρήσεων που κάνουν τα στραβά μάτια στην παρανομία, υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι. Μόνο αν καταλάβουν ότι οι πελάτες που θα χάσουν είναι περισσότεροι από εκείνους που θα κερδίσουν. Και φυσικά, με τη μαγική επίκληση του… κινητού μας στο σερβιτόρο (ή τον υπεύθυνο του καταστήματος). Στο στυλ: “το βλέπεις αυτό; αν δεν τους αναγκάσεις να σβήσουν τα τσιγάρα, θα δεις και τη χρήση του”…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s