Διαμόρφωση και χρήση πάρκινγκ στην Ίο

Posted: August 26, 2009 in Κoινωνία
Tags: , , , , , , , ,

Απαγορεύεται το παρκάρισμα

Παραμονές Δεκαπενταύγουστου ο Δήμος Ιητών αποφάσισε να βάλει μία σχετική τάξη στη χάβρα που επικρατούσε στο δημοτικό χώρο στάθμευσης του λιμανιού, έξω από το κέντρο υγείας του νησιού. Ας ασχοληθούμε πρώτα με το προφανές. Με το οτι στις κίτρινες γραμμούλες ΔΕΝ παρκάρουμε. Στη συνέχεια θα δούμε και κάποια άλλα θέματα που αφορούν το έργο αυτό.

H κατάσταση στο συγκεκριμένο πάρκινγκ λοιπόν όταν υπήρχαν αφίξεις/αναχωρήσεις καραβιών ήταν μία απελπισία. Βαν, πουλμανάκια και λεωφορία ρουμ-του-λετάδων να διπλο/τριπλοπαρκάρουν όπου και όπως βρουν. Φορτηγά με αθίγκανους πωλητές φυτών και κιουπιών (!!!) να καταλαμβάνουν τεράστιο χώρο (2-3 αυτοκινήτων). Αυτοκίνητα ντόπιων και παραθεριστών που απλά κατέβαιναν στο λιμάνι για μπάνιο ή για βόλτα παρκαρισμένα όπως να ‘ναι και όπου να ‘ναι. Μία κατάσταση απόλυτης αναρχίας.

Ο Δήμος λοιπόν αποφάσισε να βάλει μία τάξη. Οριοθέτησε το χώρο στάθμευσης, διαγράμμισε τις θέσεις στάθμευσης, και άφησε και κάποιες “νεκρές” ζώνες τις οποίες διαγράμμισε με κίτρινο χρώμα, προκειμένου να γίνονται μανούβρες και ελιγμοί και να αποβιβάζονται επιβάτες από οχήματα που δεν επιθυμούν να σταθμεύσουν.

Ωστόσο και εδώ ισχύει -όπως στα περισσότερα στην Ελλάδα- ο νόμος του εαυτούλη και του γραψαρχιδισμού. Του “εγώ θα κάνω αυτό που γουστάρω και χέστηκα για σήματα, ενδείξεις κλπ”. Η συγκεκριμένη φωτογραφία ελήφθη περίπου 24 ώρες μετά το βάψιμο και τη διαγράμιση του χώρου στάθμευσης. 48 ώρες μετά το ένα παράνομα σταθμευμένο είχε γίνει …τέσσερα!!! Και φυσικά λιμενικό/αστυνομία (δεν είμαι σίγουρος ποιός εκ’ των δύο είναι υπέυθυνος, αφού ο χώρος είναι πρακτικώς δίπλα στη θάλασσα) απόντες!!!

Πάμε τώρα και στα της κατασκευής του έργου. Γιατί η Δήμος αποφάσισε να φτιάξει το πάρκινγκ μέσα στον Αύγουστο που γινόταν ο κακός χαμός και όχι 1-2 μήνες νωρίτερα που η κατάσταση ήταν πιο ήπια; Γιατί έπρεπε παραμονές Δεκαπενταύγουστου να κάνεις τάμα στη Γκρεμιότισσα για να βρεις να παρκάρεις στο συγκεκριμένο πάρκινγκ επειδή το μεγαλύτερό του μέρος ήταν κλειστό λόγω…διαμόρφωσης; Γιατί δεν μπήκαν σωστά προειδοποιητικές πινακίδες (έστω και χάρτινες) για τις φρεσκοβαμένες γραμμές; Είδα αρκετά οχήματα με λάστιχα που είχαν “αρπάξει” χρωματάκι, αφού η μπογιά δεν είχε στεγνώσει καλά.

Πάμε τώρα στο πιο σοβαρό περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια διαμόρφωσης και διαγράμισης. Το συνεργείο του Δήμου έκανε και ένα εγκληματικό λάθος το οποίο παραλίγο ένα παιδί να πληρώσει με τη ζωή του. Οι φωστήρες λοιπόν είχαν δέσει σχοινιά για να απαγορεύσουν τη διέλευση πεζών πάνω από τις φρεσκοβαμένες γραμμές. Ωστόσο ξέχασαν να βάλουν ενδείξεις πάνω στα σχοινιά (ή έβαλαν αλλά δεν τις στερέωσαν καλά με αποτέλεσμα ο ισχυρός αέρας να τις παρασύρει), με αποτέλεσμα αυτά να μην φαίνονται.

Ένα παιδί είχε την ατυχία να μην δει ένα σχοινί και να πάει να περάσει από εκεί. Το σχοινί ήταν στο ύψος του λαιμού (γκάφα Νο 2) αλλά ευτυχώς δεν ήταν τεντωμένο, και έτσι περιοριστήκαμε απλά σε επιφανειακό τραύμα.  Όταν δε ο πατέρας πήγε εξοργισμένος στον αντιδήμαρχο, εκείνος του απάντησε “γιατί κάνεις έτσι; Δεν έγινε δα και τίποτα…”!!! Για την ιστορία, απ’ όσα έμαθα έχουν ασκηθεί μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου από την οικογένεια, και η υπόθεση θα λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Advertisements
Comments
  1. Ο συγκεκριμένος δήμαρχος, από όσο γνωρίζω, εκλέγεται για τουλάχιστον 5 τετραετίες και μάλιστα πλασσάρεται και για… πρωτοπόρος σε θέματα καινοτομιών, περιβάλλοντος κ.λπ. Όταν λοιπόν, μετά από 20+ χρόνια, έχει πια δημιουργήσει ΚΑΘΕΣΤΩΣ, περιμένεις να λογοδοτούν οι αντιδήμαρχοί του; Όχι βέβαια. Ό,τι θέλουν θα κάνουν κι ό,τι θέλουν θα πουν. Σκοτώνουν και δεν πλερώνουν.

    Και από ποιον περιμένεις να επιβάλει την τάξη στη στάθμευση; Από τους δήμους-γιουσουφάκια των τοπικών συμφερόντων; Ποιος δήμαρχος, σε ποια πόλη, τόλμησε ποτέ να βγάλει τη δημοτική αστυνομία έξω με σαφείς εντολές για παραδειγματική αστυνόμευση, όταν πέφτουν επάνω του οι τοπικοί μικροέμποροι, ξενοδόχοι, εστιάτορες, καφετεριάδες και δε συμμαζεύεται; Πλάκα κάνουμε τώρα; Όλα τα λεφτά που διατίθενται σε τέτοιες “υποδομές” (διαγραμμισμένα αλλά ανεπιτήρητα πάρκινγκ και λοιπές προχειρότητες), διατίθενται μόνο για τις ΜΙΖΕΣ από τις υπερτιμολογήσεις.

    Όπως έχω γράψει ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ εδώ, η λύση είναι μία πλέον. Η πλήρης ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ αυτών των διεφθαρμένων καρκινωμάτων που λέγονται Δήμοι, και η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι θα έχουν οικονομικό κίνητρο (είσπραξη τσουχτερών κλήσεων που δεν θα “χαρίζονται” σε κανέναν) για την επιβολή της τάξης σε τέτοια θέματα.

  2. nefstathiadis says:

    Ορθώς γνωρίζεις για το δήμαρχο κλπ. Ωστόσο κατά τη γνώμη μου μόνο πρωτοπόρος δεν είναι. Συμβατικές υποχρεώσεις εκτελεί και αυτές με προχειρότητα. Αλλά ας μην γενικολογήσω. Την τάξη περιμένω να την επιβάλει όχι η δημοτική αστυνομία (στην οποία όπως σωστά λες θα την πέσει ΟΛΗ η ντόπια κοινωνία), αλλά είτε η κανονική αστυνομία είτε το λιμενικό. Όπως έκαναν προχθές για πρώτη φορά μέσα στον Αύγουστο που βγήκαν και έκοψαν κλήσεις σε όλα τα παρκαρισμένα επί του κεντρικού δρόμου πάνω από την παραλία της Τζαμαρίας.

  3. Υποτίθεται ότι η δημοτική αστυνομία γι’ αυτό δημιουργήθηκε. Για να αναλάβει δηλαδή την επιτήρηση της εύρυθμης κυκλοφορίας στις πόλεις και στα χωριά, ώστε η “κανονική” αστυνομία και το λιμενικό να ασχοληθούν με πιο σοβαρά καθήκοντα. Και αυτό τελικά ήταν ένα από τα μεγαλύτερα νομοθετικά εγκλήματα που έχουν γίνει. Αφού ο νομοθέτης ΗΞΕΡΕ τι “τύχη” θα έχει στην Ελλάδα αυτός ο θεσμός και ότι θα τον σαμποτάριζαν ΟΙ ΙΔΙΟΙ οι δήμοι που απλώς θα τον χρησιμοποιούσαν ως μέσο για πελατειακούς διορισμούς ακαμάτηδων αφισοκολλητών, τι ήθελε και νομοθετούσε ένα τέτοιο έκτρωμα;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s