Στέγαστρο Ακροτηρίου Σαντορίνης: Ο απόλυτος παραλογισμός

Posted: August 27, 2009 in Δημόσιo
Tags: , , , , , , , ,

Ακροτήρι Σαντορίνης

Με μεγάλη χαρά διάβασα στο In.gr οτι εδώθη τελικά το πράσνο φως για την τοποθέτηση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακροτηρίου στη Σαντορίνη. Ενός στεγάστρου που είχε καταρεύσει το Σεπτέμβριο του 2005.

Ωστόσο, το παλαβό της υπόθεσης είναι το γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η τοποθέτηση του νέου στεγάστρου. Ξέρετε γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ; Όχι γιατί έπρεπε να γίνει νέος διαγωνισμός, κλπ κλπ. Κατασκευάστρια εταιρεία υπήρχε, οπότε τέτοιο ζήτημα δεν ετήθετω.  Υπήρχαν κωλύματα (καθυστέρηση του πορίσματος για τα αίτια του δυστυχήματος, διαμάχες ανάμεσα στην κατασκευάστρια εταιρεία τους μελετητές και ασφαλιστές), αλλά κάποια στιγμή ξεπεράστηκαν. Έγιναν και έλεγχοι στατικότητας, διορθώθηκαν λάθη και πήγε η κατασκευαστική εταιρεία στην πολεοδομία για τη σχετική άδεια εργασιών. Η κατάσταση ήταν απλή και το στέγαστρο θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί περίπου σε 3 χρόνια. Ωστόσο καθυστέρησε γιατί η αρμόδια Πολεοδομία Σαντορίνης αρνήτω να εκδώσει τη σχετική άδεια με το (απίστευτο) αιτιολογικό ότι:

“η περιοχή είναι αρχαιολογική και ως εκ τούτου απαγορεύεται η δόμηση…”

Και το ακόμα πιο παλαβό της ιστορίας είναι οτι η ίδια πολεοδομία έδωσε τόσο την αρχική άδεια εργασιών, όσο και μία συμπληρωματική που ζητήθηκε λίγο αργότερα!!! Συγκεκριμένα, η πολεοδομία Σαντορίνης εξέδωσε οικοδομική άδεια για την έναρξη των εργασιών στις 14 Φεβρουαρίου 2001, ενώ λίγους μήνες πριν την κατάρρευση του παλαιού στεγάστρου, στις 17 Ιουνίου 2005, υπήρξε και νέα αναθεωρημένη άδεια. Δηλαδή “σου έδωσα μεν άδεια για να βάλεις το στέγαστρο στα αρχαία, αλλά τώρα δεν σου δίνω για να το ξάναβάλεις επειδή είναι αρχαία”!!! Ο απόλυτος παραλογισμός!!!

Αν διαβάσετε αυτό το δημοσίευμα, θα δείτε οτι η πολεοδομία αρνήτω εδώ και περίπου 6-7 μήνες την έκδοση άδειας. Ίσως και περισσότερο. Αν δεν υπήρχε τόσος παραλογισμός, το στέγαστρο θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί ήδη και ο χώρος στο Ακροτήρι να λειτουργούσε φέτος. Ας είναι…

Advertisements
Comments
 1. Λίγες είναι οι φορές που ΠΟΛΛΑ δημόσια έργα καθυστέρησαν, ή και ματαιώθηκαν, λόγω των “αρχαίων”; Δηλαδή, για κάθε πετραδάκι που μπορεί να βρεθεί στο διάβα του εκσκαφέα, να περιμένουμε να αποφανθεί ο κάθε αρχαιολόγος, που ως γνωστόν κινείται με ρυθμούς “μέχρι να κουνήσω το ένα χέρι, βρωμάει το άλλο”.

  Έχει αναρωτηθεί κανείς πόσο έχει καθυστερήσει το μετρό λόγω των αρχαίων που βρίσκονταν κατά την κατασκευή; Για το αντιαισθητικό αίσχος της τρύπας στο ΒΑ μέρος της Πλατείας Κοτζιά, που έχει γεμίσει αγριόχορτα και το αφήνουν μόνο και μόνο επειδή έχει δυο-τρία μάρμαρα, τι έχουμε να πούμε; Και ποιος ξέρει και πόσα άλλα…

 2. nefstathiadis says:

  ΟΚ δεν διαφωνώ με όσα λες περί καθυστέρησης έργων λόγω αρχαιοτήτων, αλλά στη Σαντορίνη το πρόβλημα ήταν εντελώς διαφορετικό. Η πολεοδομία είχε δει τα αρχαία και είχε δώσει άδεια ανέγερσης στεγάστρου (αυτό που έπεσε). Και μετά όταν η κατασκευάστρια ζήτησε ξανά άδεια για να ξαναστήσει -ως όφειλε- αυτό που έπεσε, η πολεοδομία είπε “όχι γιατί έχει αρχαία”!!!

 3. Πρώτη φορά είναι που δε μπορούν να συνεννοηθούν δύο δημόσιες υπηρεσίες, ή τελευταία;

  Αυτή η χώρα, δυστυχώς, είναι καταδικασμένη να βολοδέρνει μεταξύ Συρίας, Αιγύπτου και Ιράν. Κάπου εκεί βρίσκεται η νοοτροπία, η οργάνωση και η ολική ποιότητα από τις δημόσιες υπηρεσίες.

 4. Gpapoul says:

  καλά μιλάμε για την πιο παράλογη και πιο διεφθαρμένη υπηρεσία. δυστυχώς σχεδον σε όλη την Ελλάδα έτσι είναι. υπάλληλοι εντεταλμένοι των εργολάβων. διυλίζουν τον κώνωπα (όπως τώρα) και καταπίνουν την κάμηλον (όπου τα τσεπώνουν)…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s