Οι πεζοί εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις

Posted: October 13, 2009 in Άσφαλτος
Tags: , , , , , , ,

Είμαι ο πρώτος που έχω “κράξει” οδηγούς αυτοκινήτων και δικύκλων οι οποίοι δεν σέβονται τους πεζούς όταν μπλοκάρουν διαβάσεις και πεζοδρόμια ή όταν δεν τους αφήνουν να περάσουν. Ωστόσο οι πεζοί εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις. Όπως πχ να διασχίζουν το δρόμο από ελεγχόμενες διαβάσεις πεζών και -το κυριότερο- την ώρα που το πεζοφάναρο είναι πράσινο (σταθερό ή αναβοσβήνον).

Όμως φαίνεται πως μεγάλη μερίδα πεζών στους δρόμους αδιαφορεί παντελώς και για τα δύο αυτά ζητήματα. Για τις διαβάσεις μεν, δείχνω τεράστια κατανόηση αφού οι περισσότεροι οδικοί κόμβοι και άξονες είναι τόσο κακά σχεδιασμένοι σε οτι αφορά τους πεζούς, που στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο πεζός αναγκάζεται να διασχίσει το δρόμο όπου βρει αφού η πλησιέστερη διάβαση μπορεί να είναι και 500μ μακρυά!! Λόγου χάρην στην Κηφισίας από τα φανάρια του Φάρου στο Ψυχικό μέχρι τα επόμενα στο Π. Ψυχικό δεν υπάρχει καμία ενδιάμεση διάβαση, και η απόσταση είναι περίπου 800-1000μ!!! Αντίστοιχα και από το Π. Ψυχικό ως τη Φιλοθέη. Το κατανοώ το πρόβλημα αυτό και οφείλω να ομολογήσω οτι και εγώ διασχίζω -αν χρειαστεί- όπου μπορώ ή όπου χρειάζεται και όχι όπου πρέπει.

Σε οτι αφορά όμως τη χρήση των πεζοφάναρων, ο μέσος Έλληνας πεζός είναι επιεικώς απαράδεκτος. Ξαναθυμίζω τη ερμηνία των χρωμάτων των πεζοφάναρων.

Στο πρασινο περναμε, στο κοκκινο σταματαμε

Και τα ξαναθυμίζω αυτά γιατί δυστυχώς είναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο, πεζοί να αρχίζουν να περπατάνε ακριβώς τη στιγμή που το πράσινο γίνεται κόκκινο, με αποτέλεσμα την ώρα που τα αμάξια πάνε να ξεκινήσουν αυτοί να στέκονται σαν το μαρμαρωμένο βασιλιά και χαζογελώντας σαν βλαμένα στη μέση του οδοστρώματος. Και να πει κανείς οτι αυτό συνήθως το κάνουν τρέχοντας, να πω “πάει στα κομμάτια, ο πεζός θα προλάβει να περάσει”. Συνήθως όμως η διαδρομή αυτή γίνεται σε ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα να αρχίζουν φρεναρίσματα, κολήματα, κορναρίσματα, διλήματα από πλευράς πεζού για το αν πρέπει να γυρίσει πίσω ή να ολοκληρώσει τη διαδρομή του και διάφορα άλλα κομικοτραγικά…

Αγαπητοί πεζοί. Έχετε κάθε δίκαιο με το μέρος σας σε οτι αφορά τη γενική συμπεριφορά των οδηγών απέναντί σας. Ωστόσο σεβαστείτε και τις λίγες υποχρεώσεις που έχετε. Για να γίνεται η καθημερινή μας κυλοφορία στους δρόμους λιγάκι πιο εύκολη….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s