Αυτό που γίνεται δεν είναι αγώνας, είναι πανηγύρι…

Posted: February 2, 2010 in Δημόσιo, Κoινωνία
Tags: , , , ,

Εδώ και πόσες εβδομάδες (έχω χάσει το μέτρημα) οι αγρότες έχουν αποκλείσει διάφορα σημεία εθνικών και επαρχιακών δρόμων στη Βόρεια (κυρίως) Ελλάδα. Η κίνησή τους αυτή (όσο δίκαιο και αν έχουν στα αιτήματά τους και στις θέσεις τους απέναντι στο κράτος), δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις συγκινονίες. Τόσο τις οδικές όσο και στη μεταφορά προϊόντων και αγαθών προς διάφορα μέρη της χώρας αλλά και προς το εξωτερικό.

Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα πολύ λεπτό αλλά συνάμα πολύ απλό πρόβλημα. Η κατάληψη δρόμων (πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται μόνιμη και όχι συμβολική πχ στην επαιτειο της 1ης Μαϊου ή κάποιας άλλης ημερομηνίας) αποτελεί αδίκημα και παράβαση του Κ.Ο.Κ.!!! Πως όταν κάποιος καβαλάει πεζοδρόμιο εμποδίζοντας το βάδισμα σε πεζούς ή όταν εμποδίζει την ομαλή ροή της κυκλοφορίας; Κάπως έτσι και με τα τρακτέρ. Ή -πιο σωστά- ακριβώς έτσι!!

To γελοίο της υπόθεσης όμως δεν είναι οτι το κράτος δεν κάνει κάτι. Ενδεχομένως σκόπιμα να μην κάνει κάτι για να μην ρίξει λάδι στη φωτιά, ξεχνώντας όμως οτι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Το γελοίο έχει να κάνει με το οτι οι διαδηλωτές αγρότες, οι οργισμένοι και απογοητευμένοι αγρότες, αυτοί που έχουν στήσει μπλόκα και οδοφράγματα, δεν είναι εκεί!! Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ρεπορτάζ των καναλιών, έχουν ακουστεί από τους τσιλιαδώρους και τους φύλακες της εκάστοτε βάρδιας οτι “οι αγρότες είναι στα καφενεία ή τα σπίτια τους”!!!! Δηλαδή γαμούν τη χώρα και την αράζουν στη ζέστη του σπιτιού και τη θαλπωρή του καφενείου με το τζάκι, το τσίπουρο και τους μεζέδες…

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το θράσος τους ξεπερνάει κάθε όριο όταν για να προστατέψουν τα αφύλακτα τρακτέρ τους από ληστρικές επιδρομές τσιγγάνων, ζητάνε τη συμβολή της πολιτείας και της Ελληνικής Αστυνομίας!!! Δηλαδή ο παραβάτης ζητάει ΕΠΙΣΗΜΑ τη συμβολή του κράτους για να συνεχίσει να παρανομεί!!

Αυτό που γίνεται όλον αυτόν τον καιρό με το αγροτικό, δεν είναι έκφραση δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Δεν είναι μάχη για διεκδίκηση χρημάτων ή άλλων παροχών από το κράτος. Είναι ένα πανηγύρι. Δεν με ενδιαφέρει να μάθω με λεπτομέρειες τι ζητάνε οι αγρότες, αν αυτά που ζητάνε είναι λογικά ή στη σφαίρα της φαντασίας ή αν όντως το κράτος δεν έχει να δώσει λεφτά. Μπορεί να έχουν χίλια δίκαια στα αιτήματά τους. Ωστόσο οι χειρισμοί τους είναι τέτοιοι που έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τον αγώνα και τις καταλήψεις τους σε ένα τηλεοπτικό σόου κίτρινου τύπου και χάνουν όλο το δίκαιο που έχουν…

Advertisements
Comments
 1. Δεν ξέρω πόσοι πρόσεξαν μια “μικρή” λεπτομέρεια. Το Σάββατο συνεδρίαζε, λέει, κάποιο “κοινό συντονιστικό όργανο” των αγροτών της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

  Ξέρετε πού βρήκε, όλως “τυχαίως”, να συνεδριάσει το εν λόγω “όργανο”; Όχι στο (μπλόκο του) Προμαχώνα, αλλά σε ένα γειτονικό χωριό, το Άγκιστρο, το οποίο βρίσκεται 13 χιλιόμετρα ανατολικότερα, σε σημείο εντελώς απομακρυσμένο από το κεντρικό οδικό δίκτυο. Πρακτικά, ο δρόμος που συνδέει τον Προμαχώνα με το Άγκιστρο, σταματάει σε αυτό.

  Αν αυτό εξακολουθεί να μη λέει τίποτα σε κάποιους, ίσως να μη γνωρίζουν ότι στο Άγκιστρο υπάρχουν τα καλύτερα, ίσως, φυσικά ΧΑΜΑΜ της Ελλάδος και, προφανώς, οι αγρότες των Σερρών είπαν να γνωρίσουν στους θεσσαλούς συναδέλφους τους την… παραδοσιακή μακεδονίτικη φιλοξενία του φυσικού spa!

  Η αγροτική τάξη θέλει καλοπέραση. Εμ, τι νομίζατε;…

 2. nefstathiadis says:

  είπαμε…μπλοκάρουν μόνα τους τα τρακτέρ!! οι οδηγοί στα τσιπουράδικα!!

  και το χαμάμ για να χαλαρώνουν από την υπερβολικά δραστήρια κινητοποίησή τους στα μπλόκα!!

 3. Και μετά μας φαίνεται και περίεργο που μέχρι και οι Βούλγαροι μας ρίχνουν μια κλωτσιά στο κεφάλι για να πάμε ακόμα παρακάτω οικονομικά στέλνοντάς μας στο ευρωδικαστήριο, και που ο πρωθυπουργός τους αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να διαπραγματευτεί Ο ΙΔΙΟΣ, στην “ουδέτερη ζώνη” μεταξύ των δύο χωρών (λες και είναι… κυανόκρανος), για να ανοίξουν οι δρόμοι! Εμ, πώς να μην έρθει αυτός να κάνει κουμάντο, όταν οι δικές μας “αρχές” κάθονται απαθείς και παρακολουθούν τον κάθε Μπούτα να χαλαρώνει τα πλαδαρά του πατσόκοιλα στα χαμάμ του Αγκίστρου έχοντας παραλύσει το (εσωτερικό και εξωτερικό) εμπόριο της χώρας;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s