Εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου

Posted: March 23, 2011 in Δημόσιo, Κoινωνία
Tags: , , , , , ,

20110323-021059.jpg

Σε πρώτο πλανο η πινακίδα που απαγορεύει το κάπνισμα, και στο βάθος το γεμάτο σταχτοδοχείο. Ελλάς το μεγαλείο σου!!!

υ.γ δεν εχει σημασία να γραψω από ποιά καφετέρια είναι η φωτογραφία. Αλλωστε στις περισσότερες κάτι αντίστοιχο γίνεται…

Advertisements
Comments
 1. Σε σχόλιό μου σε κάποια άλλη ανάρτηση, είχα προβλέψει ότι ο νόμος θα ατονήσει πολύ σύντομα και η καπνιστική χουντάρα των “έτσι μ’ αρέσει” Ελληναράδων θα επιβάλει πολύ σύντομα τις φούμες τους στους υπόλοιπους. Καταντήσαμε στο σημείο, μια οικογένεια με μικρά παιδιά, ή ένας άνθρωπος με αναπνευστικά προβλήματα, να μη μπορούν να πάνε να φάνε σε εστιατόριο, πόσο μάλλον να πιούνε καφέ. Εκτός από το Starbucks, άλλη λύση δεν έχουν για καφέ.

  Επειδή όμως, ως συνήθως, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, το λάθος είναι καθαρά του υπουργείου που δεν έδωσε τον έλεγχο της τήρησης του νόμου στη μόνη δημόσια δύναμη που διατηρεί έστω και λίγο κύρος: την ΕΛ.ΑΣ. Αφού δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα του ελέγχου, ποιοι περιμένουμε να τον κάνουν; Οι… 40 επιθεωρητές υγείας για… όλη την Ελλάδα; Ή οι παλλακίδες των καφετεριάδων και των εστιατόρων, που κατ’ ευφημισμόν φέρουν τον τίτλο “δημοτική αστυνομία”;

 2. mamastodromo says:

  Το αστείο είναι ότι καμια στατιστική δε δίνει ποσοστό καπνιστών στην Ελλάδα πάνω από 40-43%. Πουθενά δε βρήκα κανέναν ν’ αναφέρει ποσοστό καπνιστών μεγαλύτερο από αυτό.
  Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μειοψηφία των καπνιστών επιβάλλεται στην πλειοψηφία, με την ανοχή της κρατικής μηχανής.
  Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από την κρίση, τα Starbucks που αναφέρεις άνοιγαν το ένα μετά το άλλο. Τα υποστήριζε ο κόσμος που ήθελε να πιεί έναν καφέ (έστω και πανάκριβο, έστω κι αμερικάνικο) χωρίς να γίνεται καπνιστός.
  Αν το αντιλαμβάνονταν αυτό πραγματικά οι καταστηματάρχες, θα έσπευδαν να αυτοχαρακτηριστούν “χώροι μη καπνιστών”.
  Αυτό όμως που συμβαίνει τώρα είναι ότι τα μαγαζιά υποφέρουν, γιατί οι καπνιστές αποφεύγουν τους χώρους μη καπνιστών, ενώ οι μη καπνίζοντες δε συρρέουν στη θέση τους, καθώς δεν είναι ακόμη σίγουροι για το τι θ’ αντιμετωπίσουν.
  Αν οι κρατούντες μας είχαν λίγη φαντασία, θα μπορούσαν να δώσουν πειραματικά στα καταστήματα τη δυνατότητα επιλογής και τρία χρόνια αργότερα να νομοθετήσουν με βάση τις προτιμήσεις του κοινού.
  Και, αν η πολιτεία ήθελε πραγματικά να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος (όπως και τόσοι άλλοι), θα φρόντιζε φυσικά για τη σωστή αστυνόμευση.
  Θα μπορούσε επίσης να θεσπίσει ποινές που θα έιχαν πραγματικό κόστος για τους καταστηματάρχες, όπως πχ. το κλείσιμο του καταστήματος για μια εβδομάδα (αντί για κάποιο υποτυπώδες πρόστιμο).

  • Στην αμερικανιά των Starbucks, εγώ είμαι εδώ και χρόνια πιστός πελάτης. Πράγματι είναι εξοργιστικά ακριβά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές όταν θέλεις να πας για καφέ σε έναν χώρο από όπου δεν θα βρωμάς ολόκληρος όταν βγεις.

   Αν η πολιτεία ήθελε πραγματικά να εφαρμοστεί ο νόμος, πρώτα-πρώτα θα επέβαλε στα τσιγάρα φόρους… Δανίας (η ακριβότερη χώρα παγκοσμίως στα προϊόντα καπνού). Να πήγαινε στα δέκα ευρώ το πακέτο, κύριοι, κι όποιος γουστάρει ας καπνίσει. Να δεις για πότε θα πέφτανε όλοι στο ένα (τσιγάρο, όχι πακέτο) την ημέρα…

   • mamastodromo says:

    Mε τα μυαλά που μας δέρνουν, τα ακριβά τσιγάρα θα γίνονταν πολύ σύντομα αντικείμενο κύρους και επίδειξης.
    Το καλύτερο, πιστεύω, θα ήταν να προσφέρει κίνητρα στα μαγαζιά για να γίνουν “άκαπνα”.
    Αφού η μείωση του καπνίσματος βοηθά τον κρατικό προϋπολογισμό (μείωση εξόδων περίθαλψης) θα ήταν λογικό οι “άκαπνοι” χώροι να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές κ άλλα οικονομικά οφέλη.
    Ίσως στην αρχή λίγοι το τολμούσαν, αλλά μετά όλοι θα έσπευδαν να εκμεταλλευτούν το διπλό όφελος: μεγαλύτερη προσέλευση κοινού μαζί με φορολογικές ελαφρύνσεις.
    Φυσικά, κανένας νόμος δε μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς σωστή αστυνόμευση.
    Αυτό όμως είναι ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα.

 3. Σχολιάζω μετά από αρκετό καιρό που έγραψες το ποστ, η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται πλέον καθόλου μιας και ήταν δολοφονική για τα καταστήματα με την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει όλη την Ελλάδα. Υποθέτω ότι αν κάνεις καταγγελία σε κάποιο κατάστημα αυτό θα πληρώσει πρόστιμο, δεν ξέρω μιας και δεν το έχω κάνει, αντιθέτως θέλω να κάνω καταγγελίες στους οδηγούς που παρκάρουν τα οχηματά τους στους ποδηλατόδρομους στο Κεφαλάρι, αν η αστυνομία κόψει τις προβλεπόμενες κλήσεις θα μειωθεί αρκετά η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού μας 🙂

 4. nefstathiadis says:

  Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει ΚΑΘΟΛΟΥ αν ο νόμος αυτός είναι δολοφονικός για τα καταστήματα. Με ή χωρίς κρίση. Θέλω/Απαιτώ να εφαρμόζεται. Έχεις ζήσει στο εξωτερικό και ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει εφαρμογή των νόμων. Ειδικά του αντικαπνιστικού….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s